Sırplar, Kosova'da gerginliği tırmandırıyor!

Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, dün Zveçan'daki protesto gösterilerini şiddet seviyesine taşıyarak Kosova polisine ve NATO'nun Kosova Barış Gücü'ne saldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2023 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2023 11:11
https://www.qha.com.tr/

Sırplar, Kosova'nın kuzeyindeki gerilimi tırmandırıyor. 26 Mayıs'ta Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç'teki bölgelere seçilen Arnavut belediye başkanlarını kabul etmeyen Sırplar gerginlik çıkardı. Belediye başkanlarının göreve başlamamasını talep eden, belediye binlarını basmak üzere protesto düzenleyen ve taşkınlık çıkaran Sırplar dün akşam Zveçan'da Kosova polisine ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) saldırdı.

Sırplar #Kosova'da gerginliği tırmandırıyor!https://t.co/NeWy8WWLvN pic.twitter.com/7k5ouG7vnm

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 30, 2023

ZVEÇAN'DAKİ SIRPLAR, KOSOVA POLİSİNE SALDIRDI!

Kosova polisi tarafından yapılan açıklamada, Zveçan'daki protestocuların "şiddet göstererek ve göz yaşartıcı gaz sıkarak" belediye binasının önündeki polis kordonunu geçmeye çalıştığı belirtildi. Ayrıca polisin saldırılar sonucunda yasal olarak göz yaşartıcı kullanmak zorunda kaldığı belirtildi. Yaşanan arbede sonucunda çok sayıda Kosova polisi ve KFOR'dan 11 İtalyan askeri yaralandı. 

KOSOVA CUMHURBAŞKANINDAN KINAMA VE ADALET ÇAĞRISI

Olayın ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Suç çetelerine dönüşen Sırp yasa dışı yapılar, Kosova polisine, KFOR görevlilerine ve gazetecilere saldırdı. Bu kabul edilemez şiddet eylemleri herkes tarafından kınanmalıdır. (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic’in Kosova’nın kuzeyini istikrarsızlaştırma yönündeki emirlerini yerine getirenler adaletle yüzleşmeli" ifadelerini kullandı.

Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, Cumhurbaşkanı Vucic'in emriyle Sırp ordusunun Kosova sınırına konuşlandırıldığını duyurmuştu. 

SIRBİSTAN-KOSOVA İLİŞKİLERİ

Sırbistan, 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın egemenliğini kabul etmiyor ve kendi toprağı olarak gördüğü Kosova'daki içişleri konularında müdahale ediyor.