Sırbistan'daki lityum ayaklanmasına Rusya müdahalesi

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vulin, ülkesine darbe girişimi konusunda uyarıda bulunan Rusya'ya teşekkür etti. 9 Ağustos itibarıyla başlayan lityum protestosu kapsamında ise 3 kişi gözaltına alındı.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 11:58
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 11:58
https://www.qha.com.tr/

Sırbistan'da kısa bir süre önce başlayan ve 3 kişinin gözaltına alındığı geniş çaplı protesto gösterisinin ardından Sırp yetkililer, darbe uyarısında bulunan Rusya ile yakın ilişki içinde olmaya çaba sarf ediyor.

Ülkede geniş yankı bulan eylemler esnasında Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vulin, 12 Ağustos 2024 tarihinde Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile "Moskova'daki güvenlik meseleleri" ve "ülkedeki dış güçlere yönelik müdahaleler" üzerine görüşme gerçekleştirdi.

UYARI İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Sırp hükûmeti, ABD tarafından Kremlin'e yakınlığı nedeniyle yaptırım uygulanan Başbakan Yardımcısı Vulin'in Rusya'ya teşekkür ettiğini bildirdi. Görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada, Vulin'in "Sırp liderliğini kitlesel ayaklanma hazırlıkları ve darbe girişimi konusunda uyaran" Rus güvenlik kurumlarına teşekkür ettiği ifade edildi. Ayrıca Vulin görüşmede Ukrayna'ya yönelik olarak işgal girişimi başlatması nedeniyle Rusya'ya yaptırım uygulanmayacağını yineledi.

SIRBİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Avrupa ülkeleriyle ekonomik çıkarlarını korumak için lityum madenciliğine yönelen Sırbistan'da lityumun çıkarılmasının engellenmesi için çevre protestosu başlatan on binlerce Sırp, 9 Ağustos 2024 tarihinde ülkede ayaklanma başlattı. Geniş çaplı eylemlerin ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, lityum madenciliğinde ısrarcı olacağını vurguladı. Ayrıca Vucic, imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında ülkede üretilen ürünlerin yüzde 95'inin Çin'e tedarik edileceğini bildirdi.