Sırbistan Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti: Erken seçim 17 Aralık'ta

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, parlamentoyu feshederek, 17 Aralık'ta erken seçime gitme çağrısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2023 15:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2023 15:37
https://www.qha.com.tr/

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 1 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, parlamentoyu feshettiği bildirdi. Ayrıca AB üyeliğinin temel ön koşulu olan Kosova ile ilişkileri gözden geçirmek ve otoritesini yeniden tesis etmek için 17 Aralık 2023 tarihinde erken seçim yapılması çağrısında bulundu.

"BASKI ALTINDAYIZ"

Vucic yaptığı açıklamada, "Hepimizin hayati mücadelede birleşmesinin gerekli olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Hem Kosova konusundaki tutumumuz hem de diğer bölgesel ve küresel meseleler nedeniyle baskı altındayız" ifadelerini kullandı.

İKİ DEVLET BAŞKANLARI BARIŞMADI

AB yürütme kurulu başkanı Ursula von der Leyen 31 Ekim 2023'te Belgrad'a yaptığı ziyarette, hem Sırbistan hem de Kosova'nın bloğa katılmak istemeleri halinde, iki devlet arasındaki şiddet olaylarına son vermesi ilişkileri normalleştirme çabalarını artırmaları gerektiğini bildirmişt. Fakat iki devlet başkanı da bu teklifi kabul etmemişti.

BATI YAPTIRIMLARINA KATILMASI GEREKİYOR

Sırbistan'ın AB'ye üye olabilmesi için, Ukrayna'ya yönelik işgal girşimi nedeniyle Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarına katılması, yolsuzluk ve organize suçun kökünü kazıması, ekonomide reform yapması, yargıyı, iş ortamını ve insan hakları sicilini iyileştirmesi gerekiyor.