Sırbistan Cumhurbaşkanı: Kosovalı polisi, Sırplar öldürdü

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, dün Banjska'da Kosovalı polisin öldürülmesi hakkında yaptığı açıklamada, olayın failinin Sırplar olduğunu doğruladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2023 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.09.2023 10:12
https://www.qha.com.tr/

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça yakınındaki Banjska isimli köyde, Kosova polisinin öldürülmesi dün dünya basınında ses getirmişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, başkent Belgrad şehrinde yaptığı açıklamada, polisin Sırplar tarafından vurulduğunu doğruladı.

VUCİC, KOSOVA POLİSİNİ SIRPLARIN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ DOĞRULADI

Olayla ilgili açıklama yapan Cumhrubaşkanı Vucic, "Bu gece bir grup Kosovalı Sırp, Banjska'da iki kamyonla barikat kurdu ardından Kosova polisi geldi ve barikatları kaldırmak istedi. Bir çatışma yaşandı ve çatışmada bir polis vuruldu, bir kişi de yaralandı. Olayın ardından çatışma devam etti" ifadelerini kullandı. Söz konusu olayı kınayan Vucic, çatışma sonucunda 3 Sırpın da öldüğünü belirtti. 

SIRBİSTAN KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMADIĞINII YİNELEDİ

Yaşanan gerginlikten Kosova Başbakanı Albin Kurti'yi sorumlu tutan Vucic, Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını talep etti. Vucic, "Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını asla tanımayacak isterseniz hepimizi öldürün. Konuşmaya her zaman hazırız ancak Kosova'nın bağımsızlığı asla" diyerek bir kez daha bağımsız Kosova'yı tanımadığını yineledi.

KOSOVA'NIN KUZEYİNDE NE OLDU?

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Banjska'da 24 Eylül 2023 tarihinde barikat kuran Sırpların ateş açması sonucu bir Kosovalı polis hayatını kaybetmiş, biri de yaralanmıştı. Kosova Başbakanı Albin Kurti, 30 kişilik bir grubun Kosova polisine saldırdığını duyurmuştu. NATO'nun Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada ise KFOR, "Banjska'daki durumu yakından izlemeye devam ediyor ve KFOR birlikleri bu bölgede, gerektiğinde yanıt vermeye hazır durumda bulunuyor. KFOR Komutanı, Avrupa Birliği (AB), Sırbistan Genelkurmay Başkanı ve Kosova'daki kurumlar dahil olmak üzere tüm uluslararası paydaşlarla yakın ve sürekli temas halinde olup, çözüm bulmak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır" dedi.