Sberbank, DenizBank’ın satışını görüşüyor

Rus bankası Sberbank, DenizBank'ın satışı için Dubai'nin en büyük bankası Emirates NBD PJSC ile görüştüğünü doğruladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2018 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2018 17:04
https://www.qha.com.tr/

DenizBank'ın yüzde 99.85'lik hissesine sahip olan Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Emirates NBD ile Türkiye’deki iştirakinin satışını görüştüğünü doğruladı.

Sberbank'tan 30 Ocak tarihinde yapılan açıklamada, NBD bankasıyla DenizBank'taki hisselerin satışıyla ilgili görüşmelerin başladığı belirtildi. Görüşmelerin çok erken aşamada olduğu belirtilen açıklamada, anlaşmanın yapılıp yapılmayacağının henüz belli olmadığı kaydedildi. Bloomberg, 29 Ocak Pazartesi günü, Sberbank’ın DenizBank’ın satışı konusunda Emirates NBD ile görüştüğünü yazmıştı. Reuters de, Basra Körfezi ülkeleri ve Çin bankalarının da DenizBank'ı satın almakla ilgilendiğini aktarmıştı.

Emirates NBD 2007 yılında Emirates Bank International (EBI) ve National Bank of Dubai'nin (NBD) birleşmesi ile kuruldu. Dubai'nin en büyük bankası olan NBD'nın toplam varlık büyüklüğü 128 milyar dolar seviyesinde. 9 binden fazla kişiye istihdam sağlayan banka, Dubai'nin yanında Mısır, Suudi Arabistan, Hindistan, Singapure ve İngiltere'de faaliyet gösteriyor. Çin ve Endonezya'da ise temsilcilik ofisi olarak yer alıyor. Bankanın şube sayısı ise 230.

Denizbank, 1938 yılında, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak üzere bir devlet bankası olarak kuruldu. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan Denizbank'ı, Dexia Ekim 2006'da bünyesine kattı. 6 yıl boyunca Dexia'nın ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdüren Denizbank, 28 Eylül 2012 itibarıyla Rusya'nın en büyük bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye devam ediyor. 1 Temmuz 2013 itibarıyla ise, Citi'nin Türkiye'deki bireysel bankacılık bölümünü, 600 binden fazla müşteri ve 1.400'e yakın çalışanı ile devraldı.

2003 yılında çeşitli finansal hizmetleri aynı çatı altında sunan bir finans süpermarketi oluşturmak amacıyla Denizbank Finansal Hizmetler Grubu kuruldu. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu'nda Denizbank'ın yanı sıra beş yerli, üç uluslararası finansal iştirak ile altı yerli finansal olmayan iştirak ve Bahreyn'de bir şubesi bulunuyor.

DenizYatırım, Deniz GYO, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, Intertech, DenizKültür, Ekspres Bilgi İşlem ve Ticaret, Deniz Kartlı Ödeme Sistemleri, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş grubun yerli; Eurodeniz, Denizbank AG ve Denizbank Moscow ise uluslararası iştirakleri.