Savaş suçlusu Rusya'nın, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığını devralması endişe yaratıyor

Rusya'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığını devralması, Ukrayna'da işlediği savaş suçları nedeniyle endişe yaratıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2023 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2023 14:03
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Başkanlığı, yeni bir ülkenin devralmasıyla değişikliğe gitti. BM Güvenlik Konseyinde yer alan 15 üye ülkenin içinden alfabetik sıralamaya göre Rusya, 1 Nisan 2023'te başkanlığı Mozambik'ten devraldı. 

ABD'NİN TALEBİ ÜZERİNE LAVROV BLİNKEN İLE GÖRÜŞEBİLİR

BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, başkanlık devriyesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Nebenzia, ülkelerin kimin başkanlığı yürüteceğine dair bir belirleme hakkı olmadığına dikkat çekti. Ancak bununla beraber Nebenzia, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 24-25 Nisan tarihlerinde New York'ta olacağı ve iki BM toplantısının başkanlığını üstleneceğini duyurdu. Nebenzia, ABD'nin isteğiyle gelen talep çerçevesinde  Lavrov'un ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüşebileceğini vurguladı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise başkanlığı, Rusya'nın eline almasını "Tarihin en kötü 1 Nisan şakası" olarak nitelemişti. 

"RUSYA DEZENFORMASYON YAYABİLİR"

Öte yandan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın profesyonel bir tavır takınması gerektiğinin altını çizdi. Freenfield gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın başkanlığı "dezenformasyon yaymak ve kendi gündemine teşvik etmek" için  kullanacağını öngördüğünü belirtti.

UKRAYNA'YA SALDIRAN TERÖR DEVLETİ RUSYA YAPTIRIMLARLA KARŞI KARŞIYA

BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı, Mayıs'ta İsviçre'ye geçecek. Rusya en son başkanlık görevini Şubat 2022'de devralmıştı. 24 Şubat 2022'de ise Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik topyekun saldırı başlatmıştı. Rusya o günden bu yana BM, Avrupa Birliği (AB) ve NATO gibi oluşumların üye ülkelerinden "terör devlet" ilanıyla birlikte yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor.