Saakaşvili: Poroşenko ve Ukrayna aynı şey değil!

Mihail Saakaşvili, Petro Poroşenko’nun esas rakibi olduğundan dolayı Ukrayna politikasından atılmak istenildiği kanaatinde olduğunu paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2017 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2017 19:29
https://www.qha.com.tr/

Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı, eski Odesa Valisi Mihail Saakaşvili, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun kendisini Ukrayna vatandaşlığından mahrum etmesini yorumladı.   Kiev’de düzenlenen basın toplantısında bulunan QHA muhabirinin aktardığına göre, toplantıya ABD’den video bağlantısı aracılığıyla katılan Mihail Saakaşvili, “Hepimiz ne olduğunu anlıyoruz. Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun korktuğu siyaset oyuncusu ortadan kaldırılıyor. Neden o benim ülkeden ayrılmamı bekledi? Ukrayna’da desteklendiğimi biliyor. Bu, Poroşenko’nun ve oligarkların beni esas rakibi olarak kabul ettiğini gösteriyor. Bu beklentilerin haklı olması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

157872

Ukrayna vatandaşlığı edinirken anketi doğru doldurduğunu, kendisinin vatandaşlıktan çıkarılmasına neden olan belgenin sahte olduğunu savunan Saakaşvili, ABD’den veya başka bir devletten siyasi sığınma istemeyi planlamadığını sözlerine ekledi.   Mihail Saakaşvili, “Ukrayna’ya dönmeyi planlıyorum. Emekli olmayı ve Avrupa üniversitelerinde ders vermeyi planlamıyorum, Ukrayna halkına onu yolsuzluktan kurtarmayı vadetmiştim. Bunu hayata geçireceğim… Oligark ve yolsuzluğa yönelik eleştirilerin Ukrayna’ya davranışımla ilişkisi yok. Ukrayna’yı seviyorum! Poroşenko ve Ukrayna aynı şey değil! Granovskiy, Avakov, Kononenko benim için Ukrayna değil!” diye devam etti.   Ukrayna’ya döneceği tarihi halka açık şekilde bildireceğini söyleyen Saakaşvili, vatandaşlıktan çıkartılması olayından sonra Ukrayna’da bir kişi etrafında değil bir fikir etrafında birleşen demokratik güçlerin birleşme sürecinin başladığını belirtti.   Saakaşvili, “Bir göreve atanmak gibi kişisel hırsım yok. Başka bir hırsım var, Ukrayna’daki siyasi eliti değiştirmek” dedi.   Daha önce Eski Odesa Valisi, “Yeni Güçler Hareketi” (Ruh Novıh Sil) lideri Mihail Saakaşvili’nin Ukrayna vatandaşlığından çıkarıldığı duyurulmuştu. Ukrayna Devlet Göç Servisi’nden yapılan açıklamaya göre Mihail Saakaşvili, “Vatandaşlık İle İlgili” yasanın 19. Maddesinin 2. Fıkrası (ankette asılsız bilgiler gösterilmesi) gereğince vatandaşlıktan mahrum edildi. Eski Odesa Valisi Saakaşvili’nin doldurduğu belgelerde Ukrayna'da ve yurtdışında hakkında soruşturma olmadığını belirttiği, ancak Gürcistan’da Saakaşvili hakkında gıyaben tutukluluk kararı verildiği savunuldu.