“Rusya yönetimine göre muhalif olan herkes terörist oluyor”

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Varşova’da Rusya tarafından işgal edilen yarımadada yaşayan Kırım Tatarlarının durumunu anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2017 21:33
Haber Güncellenme Tarihi: 12.09.2017 21:33
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna hak savunucuları, Helsinki İnsan Hakları Grubu ve Rusya’nın “Sova” Bilgi ve Analiz Merkezi’nden meslektaşlarıyla birlikte Varşova’da bugün, 12 Eylül’de Kırım’la ilgili bir etkinlik düzenleyerek Rusya’nın aşırılık (radikalizm) ve terör karşıtı yasalarını muhaliflere karşı baskı ve misilleme yapmak için kendi amaçları doğrultusunda nasıl kullandığını anlattılar.

Etkinlikte konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, “Yerli halk Kırım Tatarlarının içinde bulunduğu durum şu an Rusya tarafından kontrol ediliyor. 2014 yılından beri yerel aktivistler, gazeteciler ve hak savunucuları Kırım’daki Rus yönetiminin yaptığı insan hakları ihlallerini kayda alıyor. Bir kere daha, dün 11 Eylül tarihinde Kırım’ın “Yüksek Mahkemesi’nin” 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmekle suçlanan dostum, meslektaşım, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz hakkında 8 yıl hapis cezası kararını çıkardığını söylemek istiyorum. O gün binlerce Kırım sakini kendi devletlerinin yani Ukrayna’nın bütünlüğünün korunması talebiyle eylem yaptılar. Çiygöz’ün avukatlarının elde ettiği bilgiye göre verilen 8 yıllık hapis cezası, söz konusu madde uyarınca suçlananlar için şu ana kadar Rusya’da verilen en büyük hapis cezası. Yeni aslında böyle bir ceza bu zamana kadar yoktu.” diye konuştu.

Şu an işgal edilen Kırım’da Rus yönetiminin muhalif ve kendilerince güvenilir olmayan kişileri, terörist veya aşırıcı (radikal) olarak kişi veya örgüt olarak değerlendirdiğini, ancak bunların gerçekte radikal bir eylem düzenlemesinin neredeyse imkansız olduğunu kaydeden Celal, Rusya’da kamuya açık eylem düzenlemeye ilişkin kanunların çok sert olduğunu belirtti.

159207

Eylem organizatörlerinin tüm yasalara uyduklarında bile yönetimin çeşitli hilelere başvurduğunu anlatan Celal, “Birkaç örnek veriyim. Örneğin, 20 Ağustos’ta Kırım Tatar milli hareketi aktivistleri 1987 yılında Moskova’da yapılan toplu mitinglerin 30. yıl dönümü vesilesiyle etkinlik düzenledi. Organizatörlere izin vermemek için yasal bir sebep bulamayan yetkililer, anonim bir bomba ihbarını sebep göstererek etkinliğin düzenleneceği yeri kolluk kuvvetleri temsilcileri ile doldurdu ve etkinliğin düzenlemesini engelledi.” açıklamasında bulundu.

Rusya’nın 19 Nisan 2017 tarihli Uluslararası Adalet Divanı’nın işgal edilen yarımadada Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) faaliyetlerine yeniden izin verilmesi ve Ukraince dilinde eğitim alma olanağının sağlanması ile ilgili aldığı ara kararını yerine getirmek için acele etmediğini vurgulayan Celal, “Hala onlarca KTMM üyesi Kırım’da cezai kovuşturma tehdidi altında bulunuyor.” dedi.