Rusya ve Belarus, 2024 Paris Olimpiyatlarına katılacak mı?

Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) Rusya ve Belarus hakkındaki kararı eleştirilerin odağı oldu. Beş ülkeden spor bakanlarından yapılan çağrıda, Rusya ve Belarus'tan sporcuların 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarından men edilmesi istendi.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 14:07
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, geçen hafta yaptığı açıklama ile Rusya ve Belarus'tan sporcuların Paris'te tarafsız bir şekilde yarışmalarına izin verileceği sinyalini verdi. Yapılan açıklamada, hiçbir sporcunun sırf pasaportu nedeniyle yarışmasının engellenmemesi gerektiği öne sürüldü.

Ayrıca, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2 Şubat 2023 tarihinde konu hakkında ayrıntılı bir açıklama yaptı.

ÜLKELER, ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Amerika Birleşik Devletleri, Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya'nın spor bakanları, Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) ve uluslararası bireysel federasyonlarına çağrıda bulundu. Yapılan çağrıda; Rus ve Belaruslu sporcuların, Paris'teki 2024 Olimpiyat Oyunlarına katılımının yasaklanması istendi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Rusya ve Belarus'un sporcularını, bir tarafsızlık kisvesi altında uluslararası turnuvalara döndürme girişimleri, sporun halkın dikkatini devam eden savaştan başka yöne çevirme araçlarından birisidir. Bu ülkelerin siyasi kararları ve yaygın propagandaları için gerekçe teşkil ediyor" ifadeleri kullanıldı.

POLONYA'DAN BOYKOT AÇIKLAMASI: 40'A YAKIN ÜLKE... 

Bu açıklamanın ardından Polonya Spor ve Turizm Bakanı Kamil Bortniczuk, bugün yaptığı açıklamada Rusya ve Belarus'a izin verilmesi durumunda 40 kadar ülkenin boykot kararı alacağını ifade etti.

UKRAYNA, BOYKOT KARARI ALABİLİR

Olimpiyat komitesinin Rusya ve Belarus'tan sporcuların olimpiyatlardan men edilmemesi kararını eleştiren Ukrayna Atletizm Federasyonu, "Rus ve Belaruslu sporcuların, özellikle 2024 Olimpiyat Oyunları'na tarafsız sporcu unvanıyla katılması, Rus devletinin savaşın devamı için verdiği acımasız mücadeleyi destekleyecek nitelikle bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna da böyle bir durumda Paris Olimpiyatlarını boykot edeceğini açıklamıştı.