Rusya hayatını kaybeden gazetecinin naaşını geri vermiyor!

İşgalci Rusya tarafından esir alınan ve hayatını kaybeden gazeteci Viktoriya Roşçina’nın (Viktoriia Roshchyna) naaşı, Rusya'nın vaadine rağmen hâlâ anavatanına iade edilmedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 10:33
https://www.qha.com.tr/

Birçok Ukrayna medyasında görev yapan gazeteci Viktoriya Roşçina (Viktoriia Roshchyna), 2023'ün Ağustos ayında esir alındı. Ekim ayının başlarında, Roşçina’nın Moskova’nın Lefortovo gözaltı merkezine nakledilirken hayatını kaybettiğine dair raporlar ortaya çıktı. Roşçina’nın Rus esaretinde vefat ettiği 10 Ekim 2024 tarihinde doğrulandı.

RUSYA’DAN NAAŞININ İADESİ VAADİ

Ukrayna Savaş Esirleri Tedavi Merkezi Sözcüsü Petro Yatsenko, Rusya Savunma Bakanlığından Roşçina’nın babasına gönderilen bir mektupta, naaşın 18 Ekim’de geri gönderileceğinin belirtildiğini aktardı. Ancak, gazetecinin naaşı hâlâ anavatanına ulaşmamış durumda. Naaşın neden geri verilmediği belirsizliğini korurken, Ukraynalı yetkililer ve Roşçina’nın ailesi daha fazla gelişme beklediklerini ifade etti. Yatsenko, “Ne yazık ki her şey karşı tarafa bağlı” dedi.

ÖLÜMÜ ÜZERİNE CEZAİ SORUŞTURMA

Ukrayna Başsavcılığı, gazeteci Roşçina’nın ölümü üzerine bir cezai soruşturma başlattı. İlgili yetkililer, Roşçina’nın ölümünü savaş yasalarının ihlali ve kasıtlı cinayet olarak inceliyor. İnsan hakları örgütlerinin belirttiğine göre Roşçina, Mayıs 2024’ten Eylül 2024’e kadar Ukraynalı tutukluların işkence gördüğü Taganrog Yargılama Öncesi Gözaltı Merkezi’nde tutulmuştu.

Eski tutuklulardan gelen raporlar, söz konusu gözaltı merkezleri arasında gerçekleştirilen transferlerde mahkûmların kötü muamele ve istismara uğradığını ortaya koyuyor. Ayrıca, hâlâ Rus esaretinde bulunan 25 Ukraynalı gazetecinin olduğu belitiliyor.

GAZETECİ VİKTORİYA ROŞÇİNA

Ukraynalı gazeteci Viktoriya Roşçina, 3 Ağustos 2023 tarihinde haber hazırladığı Rusya tarafından işgal edilen Zaporijjya bölgesinde kayboldu. Mayıs 2024’te Rusya ilk kez gazeteciyi esir tuttuğunu teyit etti. O sırada, gazetecinin Rus işgali güçleri tarafından alıkonulmasının üzerinden dokuz ay geçmişti. Bunca zaman gazetecinin nerede olduğuna dair hiçbir bilgi yoktu.

Aynı zamanda Rusya’dan alınan resmi mektupta gazetecinin tam olarak nerede tutulduğunu, hangi hukuki statüde olduğu, neyle suçlandığı ve fiziksel durumuna dair bir bilgi verilmedi.

Gazeteci Viktoriya Roşçina; Ukrayinska Pravda, Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF), Radio Svoboda, Hromadske ve diğer haber ajanslarıyla çalışıyordu.