Rusya Türk devletlerinden aldığı göçmenleri ölüme gönderiyor

Türk dünyasından Rusya'ya giden göçmenler, Rusların göçmenleri zor kullanarak ve tehditle Ukrayna'ya karşı yürütülen topyekûn işgal girişimine gönderdiğini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2024 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2024 15:03
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da son birkaç aydır göçmenlere yönelik baskınlar daha da sıklaştı. Türkistan coğrafyasından Rusya'ya giden birçok göçmen, hapis tehdidi veya para vaadiyle Ukrayna’da yürütülen işgal girişimine gönderildi.

Göçmenler başlarından geçen hikâyeleri paylaşarak, işgale katılmayı düşünenlere gitmeden önce "bin kez düşünmeleri" tavsiyeside bulundu.

Bir Kazak göçmen yaptığı paylaşımda ön saflarda ölen, yaralanan veya tabutla eve gönderilenlerin çoğunluğunun göçmenler olduğunu söyledi. 6 aydır cephede savaşan Kazak göçmen, cepheye gitme kararını "tek yönlü bilet" olarak değerlendirerek birçok göçmenin Rusya Savunma Bakanlığı ile para karşılığında sözleşme imzaladığını vurguladı.

Öte yandan, Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin (Alexander Bastrykin), Rusya'da 30 binden fazla kaçak göçmenin yakalandığını, bunlardan 10 bininin cepheye gönderildiğini belirtti.

Göçmenleri Ukrayna’ya gönderen Rusya, işgale katılmayan ve daha önce Rus pasaportu alan göçmenleri vatandaşlıktan çıkarırken; göç merkezlerine, göçmenlere işgale katılmaları karşılığında para ödülü ve Rus vatandaşlığı verileceğini vaat eden broşürler asıldı.

Özbekistan'ın ve Tacikistan'ın Moskova büyükelçilikleri, Rusya Federasyonu'nda yaşayan ve çalışan yurttaşlarını Ukrayna topraklarındaki işgal girişimine katılmanın cezai sorumluluğu konusunda uyardı.