Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşmasını yine baltalıyor!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 17 Temmuz 2023'te uzatılması beklenen Tahıl Koridoru Anlaşması konusunda yine haksız bir çıkış yaptı. Lavrov, anlaşmanın sona ermesi durumunda Rusya’nın çeşitli vaatleri olduğunu iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2023 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2023 17:34
https://www.qha.com.tr/

Türkiye’nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması 23 gün sonra bir senesini dolduracak. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarla abluka altına aldığı Ukrayna limanlarındaki hububatlar, Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında 22 Temmuz 2022 tarihinden itibaren ilgili ülkelere ihraç ediliyor. Dünya gıda krizinin eşiğindeyken milyonlarca ton Ukrayna tahılı birçok ülkeye bu sayede ihraç edildi.

Bir senedir her 120 günde bir uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması en son 18 Mart 2023 tarihinde uzatılmıştı. Her defasında anlaşmayı baltalamak için çaba sarf eden işgalci Rusya, 17 Temmuz’da uzatılacak anlaşma konusunda şimdiden geri planda duruyor.

RUSYA TAHIL KORİDORU ANLAŞMASINI UZATACAK MI?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, günlük basın toplantısında Tahıl Koridoru Anlaşmasıyla ilgili konuştu. Lavrov, "Bu anlaşmanın uzatılması için ne gibi argümanları olduğunu anlamıyorum. Çünkü bu, Ukrayna tahılı için yapılan bir ticaret haline geldi" ifadelerini öne sürdü.

Tahıl Koridoru Anlaşmasının uzatılmaması halinde Rusya’nın söz konusu ülkelere tahıl göndereceğini iddia eden Lavrov, "Anlaşmanın sona ermesi durumunda en fakir ülkelere aynı veya daha fazla miktarda tahılı ücretsiz olarak sağlayacağız"  şeklinde konuştu.