Rusya Suriye'ye S-300 gönderdiğini doğruladı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Suriye'ye S-300 hava savunma füze sistemi gönderdiklerini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2016 20:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2016 20:57
https://www.qha.com.tr/

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, bugün 4 Ekim’de Rus medyasına yaptığı açıklamada, S-300 hava savunma sisteminin, Rusya'nın Suriye'deki deniz üssü Tartus ve bölgedeki gemilerinin havadan gelecek tehlikelere karşı korunması amacıyla konuşlandırıldığını belirtti.

S-300'lerin sadece savunma amaçlı olduğu ve hiç kimse için tehdit oluşturmadığını savunan Konaşenkov, bu konunun Batı'da tedirginlik oluşturmasına anlam veremediğini ifade etti.

Bu sabah, Amerikan Fox News kanalına açıklama yapan ABD'li üst düzey üç askeri yetkili, SA-23 Gladiator olarak adlandırılan anti-balistik füze savunma sisteminin geçen hafta sonu Suriye'nin Tartus Limanı'na ulaştığını iddia etmişti.

Açıklama yapan yetkililerden biri, geçen haftalarda Rusya içinde SA-23 Gladiator füze sistemi parçalarının taşınmasıyla ilgili bazı istihbarat bilgilerine sahip olduklarını belirtmişti.

ABD ile Rusya arasındaki Suriye kapsamlı ikili temasların durdurulduğu gün (3-4 Ekim) gelen bu açıklama, Rusya'nın Esad rejimine askeri desteğini sürdüreceğinin açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

150 mil menzili bulunan SA-23 Gladiator sisteminin, Rusya sınırları dışında ilk kez yerleştirildiği kaydedildi.

Henüz aktif olmadığı kaydedilen füze savunma sisteminin hangi amaçla Suriye'ye getirildiği netlik kazanmazken, bölgede DAEŞ ve El Nusra gibi unsurların hava gücüne sahip olmaması nedeniyle yeni füze savunma sisteminin amacı sorgulanıyor.

Yeni sistemin muhtemel bir Amerikan "Cruise" füze saldırısına karşı "tedbir" amaçlı olup olmadığı ise şu aşamada bilinmiyor.

Moskova yönetimi geçtiğimiz yıl kasım ayında sınırlarını ihlal etmesi dolayısıyla Türkiye tarafından bir savaş uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'ye S-400 füze savunma sistemi konuşlandırmıştı.