Rusya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekiliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin tek taraflı moratoryumunu sonlandıracağını duyurdu. Öte yandan taraflardan ABD'nin ise anlaşmadan 2019 yılında çekildiği biliniyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2024 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2024 14:17
https://www.qha.com.tr/

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 29 Aralık 2024 tarihinde yaptığı açıklamada; Rusya’nın Moskova'nın orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin tek taraflı moratoryuma son vereceğini duyurdu. Rus propaganda servisi RIA’ya konuşan Lavrov, bu kararın; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rusya ve Çin'in uyarılarını küstahça görmezden gelerek çeşitli bölgelere orta ve kısa menzilli silahlar yerleştirmesi üzerine alındığını açıkladı.

Lavrov, ABD ve Rusya arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) atıfta bulunarak, orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin ilgili anlaşmanın şu anda güya uygulanamaz durumda olduğunu söyledi. Bu sebeple anlaşmanın terk edilmesi gerektiğini belirten Lavrov, Rusya tarafından ABD’nin küresel bölgelere orta ve kısa menzilli silahlar yerleştirmesine, orantılı bir şekilde karşılık verileceğini söyledi.

ABD ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

Öte yandan ABD, Rusya tarafının gerçekleştirdiği ihlalleri gerekçe göstererek 2019 yılında anlaşmadan çekildi. NATO ise ABD’nin bu kararını desteklediklerini belirterek, "ABD, Rusya'dan kaynaklanan kritik risklere karşı bir dizi önlem alma kararı verdi.” açıklaması yapıldı.

INF ANLAŞMASI

INF, Avrupa güvenliğinin temel taşını oluşturan bir anlaşma olan INF, karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzelerin konuşlandırılmasını yasaklamıştır. 1987’de Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSBC) tarafından imzalandı. Soğuk Savaş sonrası Avrupa-Atlantik güvenlik mimarisini tanımlayan silahların kontrolü protokolünün bir parçası olan anlaşmayla NATO’nun inanılır bir caydırıcılık ve savunma konumuna sahip olması konusundaki beklentiler büyük ölçüde azaldı ve NATO müttefikleri ve eski düşmanları için yeni ve barışçıl bir güvenlik ortamından yararlanma fırsatı doğdu.