Rusya, Ukrayna sınırındaki nükleer tatbikatın ilk aşamasını başlattı

Rusya, nükleer tatbikatın ilk aşaması olan stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanımına ilişkin uygulamalı eğitime başladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 13:24
https://www.qha.com.tr/

Rusya Savunma Bakanlığı, 6 Mayıs 2024 tarihinde duyurduğu nükleer silahlarla askerî tatbikatın ilk aşamasına başladı. Rusya, nükleer tatbikatın ilk aşaması olan stratejik olmayan nükleer silahların hazırlanması ve kullanımına ilişkin uygulamalı eğitime 21 Mayıs 2024 tarihinde başladı.

Rusya Savunma Bakanlığının Nükleer tatbikatın başladığını duyurduğu açıklamasında, ilk aşamada Güney Askeri Bölge füze formasyonlarının personelinin, İskender operasyonel-taktik füze sistemi için özel mühimmat elde etme, fırlatma araçlarını donatma ve füze hazırlığı için belirlenen mevki alanına gizlice ilerleme görevleri üzerinde çalıştığını belirtti.

Ayrıca tatbikat kapsamında yer alan Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri havacılık birimlerinin personeli, aerobalistik hipersonik füzeler Kinjal ve belirlenen devriye bölgelerine uçuşlar da dahil olmak üzere özel havacılık silah savaş başlıklarının kullanımı konusunda pratik yapıyor.

RUSYA NEYİ AMAÇLIYOR?

Rusya Savunma Bakanlığı, 6 Mayıs 2024 tarihinde Putin'in emri doğrultusunda nükleer silahlarla askerî tatbikat yapacağını duyurmuştu. Açıklamada Batılı ülkelerin kararlarında kışkırtma olduğu vurgulanarak sözde Rusya'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumayı amaçladıkları öne sürülmüştü. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, tatbikatın Ukrayna müttefiki Batılı ülkelerin Ukrayna'ya asker gönderme planına karşılık bir yanıt olduğunu savunmuştu.  ABD’den tepki gecikmemişti. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Patrick Ryder, 6 Mayıs günü konuya ilişkin yaptığı  açıklamada "Bu, geçmişte Rusya'dan duyduğumuz sorumsuz söylemin bir örneği. Bu, mevcut güvenlik durumu göz önüne alındığında tamamen uygunsuz." demişti.