Rusya, nükleer kapasiteli füze sistemlerini konuşlandırdı!

Rusya Savunma Bakanlığı, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Yars füze sistemlerinin muharebe görevi için konuşlandırıldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 13:49
https://www.qha.com.tr/

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından 7 Ekim 2024 tarihinde yapılan bir açıklamaya göre, nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Yars füze sistemleri muharebe görevi için konuşlandırıldı. 

Açıklamada görevlendirmenin amacının, birliklerin 100 kilometreye kadar yürüyüşler gerçekleştirerek, saha mevzilerini mühendislik, kamuflaj ve muharebe güvenliğini organize ederek "yoğun manevra eylemleri" uygulamak olduğu belirtildi.

BAŞARISIZ DENEMELER GERÇEKLEŞMİŞTİ

2023 yılının kasım ayında, kara konuşlu stratejik nükleer kuvvetlerinin önemli bir bileşeni olan RS-24 Yars kıtalararası balistik füzesinin testleri başarısız geçmişti. Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz sene ekim ayında yapılan açıklamada, Borei sınıfı bir denizaltından gerçekleştirilen Bulava balistik füzesinin  test fırlatmasının da başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi. Rusya'nın başarısızlıkları hakkında, Ukrayna askeri istihbaratı "Rusya, stratejik nükleer kuvvetlerinin hava bileşenini modernize etme girişimlerinde aşılması zor zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor" yorumunda bulundu.

PUTİN'İN YENİ NÜKLEER DOKTRİNİ 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Eylül 2024 tarihinde Rusya Güvenlik Konseyi'nin nükleer caydırıcılık konusundaki ilk açık toplantısında yaptığı açıklamada Rusya'nın nükleer doktrinini güncellediğini duyurmuştu. Putin, nükleer olmayan herhangi bir devletin “nükleer bir devletin katılımı ya da desteğiyle” Rusya'ya yönelik saldırısının Rusya'ya yönelik ortak bir saldırı olarak değerlendirilmesini önermişti. 

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise gerçekleştirilen doktrin güncellenmesinin işe yaramayacak bir nükleer şantaj olduğunu belirtmişti.