Rusya, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekilmeyi onayladı

Rusya, nükleer silah denemelerinin yasaklanmasını öngören "Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması"ndan (CTBT) geri çekilme sürecini tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:00
https://www.qha.com.tr/

Rus parlamentosunun alt meclisi Duma, Rusya’nın Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması’nın (CTBT) onaylanmasından geri çekileceğini sıfıra karşı 412 evet oyuyla öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

Üst meclis Federasyon Konseyi'nde yapılan son oylamada yine sıfıra karşı 156 lehte oyla kabul edildi. Onaylanan yasa, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderilecek.

RUSYA’NIN GEREKÇESİ NE?

Dünya’daki nükleer savaş başlıklarının yüzde 93’ü Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde bulunuyor. Kremlin, Rusya’nın bu antlaşmayı uzun zaman önce imzaladığını ve onayladığını belirterek, ABD’nin onaylamamasını gerekçe olarak ileri sürüyor. Rusya nükleer faaliyetlerini, ABD’nin nükleer deneme yapması durumunda gerçekleştireceğini ifade ediyor.

KAPSAMLI NÜKLEER DENEME YASAĞI ANLAŞMASI

Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması (CTBT) 19 Kasım 1996'da imzaya açılmıştı. Merkezi Viyana'da bulunan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu, anlaşmanın yürürlüğe girmesi için faaliyetlerini sürdürüyür.

CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin anlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylamaları gerekiyor. Anlaşma bugüne kadar 185 ülke tarafından imzalanırken, 170 ülke tarafından onaylandı.