Rusya'nın tüm engellerine rağmen BM Gelecek Paktı kuruldu!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundan önce gerçekleşen BM Geleceğin Zirvesi'nde Gelecek Paktı'nın kurulması kabul edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, kabulle alakalı açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2024 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2024 14:14
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul başlangıcının hemen öncesinde  BM Geleceğin Zirvesi gerçekleştirildi. Zirveye devlet ve hükûmet başkanları katılım sağladı. Zirvenin sonunda ise ortaya sunulan Gelecek Paktı Anlaşması, 143 ülkenin evet oyuyla kabul edildi. Anlaşmanın "sürdürülebilir kalkınma ve kalkınma finansmanı, uluslararası barış ve güvenlik, bilim, teknoloji ve dijital iş birliği, gençler ve gelecek nesiller ile küresel yönetişimin dönüştürülmesi" konularını kapsadığı açıklandı. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres kabul edilen pakt ile ilgili, "Geleceğin Zirvesi bize az önce kabul edilen bir pakt ortaya çıkardı. Bu pakt sadece acil krizlere çözüm bulma vaadimizi değil, aynı zamanda sürdürülebilir, adil ve barışçıl bir küresel düzen için temel atma vaadimizi de temsil ediyor." açıklamasında bulundu. Küresel sorunlarla birlikte her zaman umut olduğunu da belirten Guterres, üye ülkelerin iradesiyle bu umudun canlı tutulacağını vurguladı. Genel Sekreter, kurulan bu paktın uluslararası barış, güvenlik ve sürdürülebilir kalkınma konu başlıklarında önemli bir araç olacağını da belirtti.

The adoption of the Pact for the Future, the Global Digital Compact and the Declaration on Future Generations opens pathways to new possibilities and opportunities. We have unlocked the door to #OurCommonFuture. Now it is our common responsibility to walk through it. pic.twitter.com/Je7ilZIjq7

— António Guterres (@antonioguterres) September 22, 2024

ZELENSKIY PAKTIN KURULMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ise resmi hesabından yaptığı paylaşımla Gelecek Paktı'nın kurulmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Rusya'nın bu kabulü engellemeye yönelik tüm çabalarına rağmen paktın kurulduğunu vurguladı. Zelenskıy paylaşımında "BM'de Gelecek Paktı'nın kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyorum. Rusya'nın bu kabulü engelleme girişimleri de dahil olmak üzere tüm engellere rağmen dünya, adil ve güvenli bir gelecek vizyonu etrafında birleşmeyi başardı. Ancak bu gelecek, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın gördüğü en büyük savaşın, BM Şartı'nın Amaç ve İlkeleri ile küresel güvenliğe ilişkin nesnel ihtiyaçlara dayanan Barış Formülü'ne uygun olarak sona erdirilmesiyle mümkün olacaktır. Dünyanın liderliğe ve kararlılığa ihtiyacı var. Ukrayna bu yolda tüm sorumlu uluslarla çalışmaya hazır." ifadelerine yer verdi.

I welcome the adoption of the Pact for the Future in the UN. Despite all obstacles, including Russian attempts to undermine its adoption, the world has managed to unite around the vision of a just and secure future. However, this future is only possible if the largest war in…

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 22, 2024