Rusya'nın taktik nükleer silah hamlesine BM'den tepki

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Rusya'nın taktik nükleer silah hamlesine dair gerginliği artıracak eylemlerden kaçınması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 19:14
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 19:14
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 25 Mart 2023'te bir televizyon kanalında Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirileceği yönündeki açıklamalarının ardından tepkiler çığ gibi büyümeye devam ediyor. NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın bu hamlesini sorumsuzca bulurken İsviçre ise acil önlem çağrısı yapmıştı.

NÜKLEER SİLAHLARIN YAYILMASININ ÖNLENMESİ ANTLAŞMASI

Kremlin'in "Batı'nın tepkisi Rusya'nın planlarını etkilemeyecek" açıklamasının ardından Birleşmiş Milletlerden (BM) de tepki gecikmedi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Rusya'nın nükleer söylemlerinin ve gerginliğin endişe verici olduğunu belirtti. Dujarric, her türlü yanlış hesaplama ya da gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Dujarric, "Tüm üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na uyması gerekiyor. Antlaşmanın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lazım" dedi.

BM GÜVENLİK KONSEYİ BU HAFTA TOPLANACAK

Öte yandan Ukrayna söz konusu kararın ardından BM Güvenlik Konseyinin acil toplanması için çağrıda bulunmuştu. Buna yanıt olarak BM, toplantının bu hafta gerçekleşeceğini duyurdu.