"Rusya’nın savaş suçları Lahey’de dikkat çekti"

Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Gosevska, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesine Rusya’nın Ukrayna’ya karşı gerçekleştiği saldırılar sırasında işlediği cinayetler hakkındaki raporunu 22 Nisan tarihinde sundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 17:17
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 17:17
https://www.qha.com.tr/

Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Malgorzata Gosevska, Ukraynalı ve Polonyalı gönüllülerin Donbas’taki savaş esirleriyle yaptıkları 60’tan fazla röportaj baz alınarak oluşturulan raporun Lahey’de büyük ilgi gördüğünü açıkladı.

Raporu Uluslararası Ceza Mahkemesine ileten Polonya Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Malgorzata Gosevska yaptığı açıklamada, “Roma Statüsü’nün öngördüğü suçların işlendiği şüphesiyle ilgili başvuru ve 500 sayfalık delil belgelerden oluşan rapor  büyük ilgiyle karşılandı. Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılık Temsilcileri ile yapılan toplantı bir buçuk saat sürdü” diye belirtti.

Toplantının uzun sürmesi ve mahkeme temsilcilerinin raporla ilgili detaylı şekilde sorular sormasının “meselenin çok ciddiye alındığının” kanıtı olduğunu ifade eden Gosevska, “Belgeler hukuki ve gerçekliği tarafından incelenecek. Buna göre savcılık raporda adı geçen kişilere karşı dava açılmasına ilişkin karar verecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı, soruşturmanın başlatılmasından sonra kanıt tabanının yeni tanıkların ifadeleri ile güncelendirilebileceğini belirtti.

Ukraynalı ve Polonyalı gönüllülerin Donbas’taki savaş esirleriyle yaptıkları 60’tan fazla röportaj baz alınarak oluşturulan raporda Rusların ilişkisi olduğu fiziki ve psikolojik işkence, cinayet, esir alma suçları hakkında söz ediliyor.

Dana önce Ukrayna ve  Avrupa Parlamentolarında  Rusya’nın Donbas’ta işlediği suçlar hakkındaki rapor sunumları, özellikle Rusya’da geniş bir yankı buldu.