Rusya, NATO'nun doğu kanadındaki ülkeleri hedef alacak büyük bir saldırının tatbikatını gerçekleştirerek bu saldırıya büyük riskleri göze alarak hazır olduğunu gösterdi. NATO kaynaklarına dayandırılan bilgilere göre, Rusya'nın Finlandiya ile Norveç'in kuzeyi ve Baltık ülkelerine yönelik olası bir saldırısı ciddi şekilde değerlendiriliyor.
RUSYA; DENİZ, KARA VE HAVA YOLLARIYLA SALDIRMAYI PLANLIYOR
Finlandiya merkezli Iltalehti gazetesinin NATO’daki kaynaklara atıfta bulunarak hazırladığı habere göre, Rusya çok sayıda askeri birimi aynı anda koordine ederek NATO'nun doğu kanadındaki ülkelere saldırı gerçekleştirmeyi planlanlıyor. Saldırının Norveç'in kuzeyinden başlayıp, Murmansk yönünden deniz, kara ve hava yollarıyla yapılması öngörülüyor. Rus birlikleri, Finlandiya'nın Lapland bölgesine çıkarma yapmayı ve burada stratejik hedefleri, örneğin İvalo Havaalanı'nı hızla ele geçirmeyi amaçlıyor.
Rusya'nın bu saldırı ile Finlandiya'nın kuzeyini, aynı zamanda Norveç'in Finnmark bölgesini de kontrol altına almayı ve orada bir tampon bölge oluşturmayı hedeflediği ifade ediliyor. Ayrıca Finlandiya'ya da Kola Yarımadası'ndan füze saldırıları yapılacak ve on binlerce Rus askeri bu saldırıya katılacak.
RUSYA, AVRUPA'DA GENİŞ BİR "TAMPON BÖLGE" OLUŞTURMAK İSTİYOR
Rusya'nın stratejik hedeflerinden biri, Finlandiya'nın güneydoğu kıyıları ile kuzey kıyılarının kontrolünü ele geçirmek. Bu durum, Finlandiya'nın savunma güçlerini bağlayarak, Estonya'ya yapılacak olası bir saldırının önünü açabilir. NATO kaynaklarına göre Rusya, 1743 Turku Antlaşması'yla belirlenen sınırlara ulaşmaya amaçlıyor. Bu durumda Rus işgal güçlerinin Kymijoki Nehri'ne ulaşmaya ve ardından Puumala bölgesini ele geçirmeye çalışacağı öngörülüyor.
Rusya'nın güvenlik stratejisi, Avrupa'da geniş bir "tampon bölge" oluşturma amacını taşıyor. Bu bölge, Arktik'ten Baltık ile Karadeniz ve Akdeniz'e kadar uzanacak şekilde planlanmış durumda. NATO’nun değerlendirmesine göre, Rusya'nın füze saldırıları, Helsinki'yi de hedef alacak. Ancak ana saldırı Baltık ülkelerine odaklanacak.
Bu değerlendirmeler, NATO'nun mevcut tehdit raporunun ne denli ciddi olduğunu ve Rusya'nın bölgedeki stratejik hedeflere ulaşmak için büyük bir risk almayı göze aldığını ortaya koyuyor.