Rusya, konvansiyonel silahlı kuvvetler antlaşmasından çekildi

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2015 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2015 15:29
https://www.qha.com.tr/

Rusya, Soğuk Savaş dönemini sona erdiren temel anlaşmalardan biri olan Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması Ortak Çalışma Grubu’ndan çekildiğini açıkladı.

Viyana’da 10 Mart tarihinde yapılan görüşmede Rusya temsilcisi Anton Mazur, “Rusya, 11 Mart 2015 tarihinden itibaren Ortak Çalışma Grubu toplantılarına katılmama kararını kabul etti. Böylece Rusya’nın 2007 yılında faaliyetleri durdurduğu Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’ndan tamamen çekilmiş oldu” diye kaydetti.

Rusya’nın yıllar devamında konvansiyonel silahlı kuvvetleri kontrol rejiminin sağlanması için elinden geleni yaptığını, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın adapte edilmesi yönelik görüşmelerin başlatıcısı olduğunu ifade eden Anton Mazur, “Maalesef NATO ülkeleri, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nın NATO’nun genişlemesi gibi farklı gerekçeleri kullanarak ve aynı zamanda anlaşmanın adapte edilmesini engelleyerek Anlaşma’nın şartlarını yerine getirmemeyi tercih etti. Uyarılarımıza rağmen izlenen politika, Rusya’nın 2007 yılında Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması’nda faaliyetlerini durdurmasına neden oldu” diye konuştu.

Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) 1990 yılında NATO üye ülkeler ile Varşova Paktı adına Rusya tarafından imzalanmıştı. Buna göre NATO ile Varşova Paktı sınır bölgelerinde bulundurulacak klasik uçak, tank, top, tüfek gibi silahlara sıcak bir savaşı önlemek için sınırlandırma getirilmişti.

Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasından sonra revize edilen anlaşma 1999 yılında İstanbul’da yapılan AGİT zirvesinde dönemin Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile Batılı ülke liderleri arasında yenilenmişti. 2000 yılında Rusya yönetimi başına gelen Vladimir Putin, AKKA anlaşmasının Rusya aleyhine çalıştığını ilan ederek 2007 yılında askıya almıştı.

AKKA anlaşması ilk şartlarına göre taraflar cephe hattı sayılan sınır bölgelerinde toplamda 20 bin tank, 30 bin zırhlı araç, 6 bin 800 savaş uçağı ve 2 bin savaş helikopteri bulundurabilecekti. Anlaşma çerçevesinde Türkiye Anadolu’nun doğu ve güneyinde 279 tank, 3120 zırhlı araç, 3 bin 523 top ve 750 savaş uçağı konuşlandırabilecekti. Bu tavanları aşan silahların ise imha edilmesi gerekiyordu.