Rusya kaçak türbinlerin kurulumu için ihale başlattı

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a kaçak getirilen Siemens türbinlerin kurulumu için 22 milyon dolar teklif ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2017 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2017 09:30
https://www.qha.com.tr/

Siemens türbinlerini, Alman firma ve Güç Makinaları (Silovıye Maşini) ortak şirketinden satın alan ve yaptırımları ihlal ederek onları Rus işgali altındaki Kırım’a sevk eden Tehnopromeksport şirketi Akmescit (Simferopol) ve Akyar’da (Sivatopol) inşa edilen elektrik santrallerine ekipmanın kurulumu için ihale başlattı.

Akmescit yakınlarında inşa edilen tesisin kurulumu için teklif edilen maksimum fiyat 670,9 milyon ruble (11.18 milyon dolar). Akyar yakınlarındaki için 620,7 milyon ruble (10.35 milyon dolar) teklif ediliyor.

İhaleye katılmak için başvurular 8 Eylül’e kadar kabul edileceği, sonuçların ise 14 Eylül’de açıklanması planlandığı bildirildi.

158099

 

Bilindiği gibi, Rusya'daki Taman elektrik santrali projesi için üretilen gaz türbinlerinin yasa dışı olarak Kırım'da bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu olaydan sonra Siemens şirketi, Rusya'da devlet kontrolündeki müşterilere güç ekipmanları teslimatının durdurulacağını ve Rus ortaklı kuruluşlara olan tedariklerin yeniden gözden geçirileceğini açıkladı.

Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketinde üretilen türbinler Taman elektrik santralinde kullanılacaktı, ancak anlaşmayı ihlal eden Rus yönetim türbinleri işgal edilen Kırım'a gönderdi.

158129

 

Daha sonra Alman Siemens şirketinin, Moskova Arbitraj Mahkemesi'ne başvurarak Tehtopromeksport şirketi ve Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketi aleyhine dava açtığı bildirildi. Akabinde Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketinin yüzde 65’ine ve İnteravtomatika şirketinin yüzde 46’sına sahip olan Siemens’in Rusya'daki ortak şirketlerden ayrılmayı düşündüğü açıklandı.

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Alman şirketi Siemens'ten satın aldığı doğalgaz türbinlerini işgal ettiği Kırım'da kullandığının ortaya çıkması üzerine yeni yaptırım kararı aldı.