Rusya, Japonya ile imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmasını askıya aldı

Rusya, 9 Kasım 2023 tarihi itibariyle Japonya ile yaptığı nükleer silahların devre dışı bırakılmasına ilişkin işbirliği anlaşmasını askıya aldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.11.2023 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2023 17:47
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlatılan topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Rusya'nın, Putin başta olmak üzere nükleer silah kullanma yönündeki tehditleri devam ediyor. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, 7 Kasım 2023 Salı günü Japonya ile yapılan nükleer silahların devre dışı bırakılmasına ilişkin işbirliği anlaşmasını askıya aldı.

ANLAŞMANIN İPTAL GEREKÇESİ AÇIKLANMADI 

Rusya ile Japonya arasında 1993 yılında imzalanan anlaşmanın iptaline ilişkin resmî belge Rus hükûmetinin resmî internet sayfasında 9 Kasım 2023 Perşembe günü yayımlandı. Başbakanın, söz konusu kararı alma nedeni belirtilmezken, Rusya Dışişleri Bakanlığının Japonya'yı bu konuda bilgilendireceği kaydedildi.

İPTAL EDİLEN ANLAŞMA 1993 YILINDA İMZALANDI

Rusya'nın Japonya ile askıya aldığı 1993 yılında imzalanan anlaşma, Vladivostok merkezli Pasifik Filosunun Japon Denizi'ne sıvı radyoaktif atık dökmeyi durdurmasını kabul etmiş ancak zengin ülkelerden atıkları yeraltına gömmek üzere işlemesine yardımcı olmalarını istemesi sonrasında gerçekleşmişti. Japonya ile askıya alınan anlaşma uyarınca Tokyo, nükleer denizaltıların sökülmesi de dahil olmak üzere silahların kullanımdan kaldırılmasında Rusya'ya yardımcı olmuştu.

RUSYA-JAPONYA İLİŞKİLERİ KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR

Rusya ve Japonya arasındaki ilişkiler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Tokyo'nun Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılması sonrasında negatif yönde seyretmeye başladı.

RUSYA, NÜKLEER DENEMELERİ YASAKLAYAN ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ

Rusya geçen hafta 1996'da New York'ta imzaladığı Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması onayını da iptal etmişti.