Rusya ile İran arasındaki ilişkiler güçleniyor!

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, İran ile Rusya’nın yakın ilişki içinde olduğunu ve her alanda birbirine yakınlaştığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2023 12:35
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, 9 Ekim 2023 tarihinde yayımladığı raporda, İran ile Rusya’nın yakın ilişkide olduğunu aktardı. Bakanlık, savaş suçlusu Rusya'nın uluslararası arenada dışlandığını kaydetti. Ukrayna halkına karşı terör fiilleri ortaya koyan Kremlin'in, diplomatik, ekonomik ve askeri destek amacıyla başta İran'la olmak üzere daha önce pek arzu edilmeyen ortaklıklara yeniden odaklanmaya çalıştığını bildirdi.

Raporda, İran’ın Rusya’ya yaptığı askeri yardımın yalnızca yüzlerce saldırı uçağı ve topçu mühimmatını değil aynı zamanda bu İHA'ların Rusya'da lisans altında bir araya getirilmesi ve üretilmesine yönelik bir anlaşmayı da içerdiği vurgulandı.

RUSYA İLE İRAN ARASINDAKİ EKONOMİK İLİŞKİLER GÜÇLENİYOR

Bakanlık, Rusya ile İran'ın diplomatik ve ekonomik ilişkilerinin de yoğunlaştığını dile getirdi. Özellikle Rusya'nın 2023 yılında İran'a 2.76 milyar dolar yatırım yapacağını açıklaması buna neden olarak gösterildi.

Bakanlık, İran'ın yakın zamanda Şangay İşbirliği Örgütüne kabul edilmesi ve BRICS'e katılma daveti sonrasında Rusya'nın İran'la etkileşiminin kesinlikle artacağından emin olduğunu bildirdi. Raporda, "Rusya yaptırımları hafifletmeye çalıştıkça ekonomik bağlar derinleşecek" ifadeleri kullanıldı.