"Rusya ile diplomatik ilişkiler kısıtlanmalı"

Ukrayna Parlamento'sunda Rusya ile vize rejimi uygulanması konusundaki teklif 6 Ekim'de tartışılacak

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 19:00
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna milletvekili, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ukraya ile Rusya arasında vize rejimi uygulamasının başlatılması ve Ukrayna’nın saldırgan devletle diplomatik ilişkileri azaltması gerektiğini savundu.

QHA muhabirinin aktardığına göre gazetecilerinin sorularını cevaplayan Çubarov, “Bu durumda hem artılar hem eskiler mevcut. Onları konuşmak gerek. Ben daha çok bu rejimin (vize rejimi) uygulanmasından yanayım. Ayrıca tsalt vize rejiminin uygulanması yeterli değil, Rusya ile diplomatik ilişkiler de kısıtlanmalı” diye konuştu.

Çubarov’a göre, Ukrayna Parlamento Başkanı Rusya ile vize rejimi uygulanması konusundaki teklifini geri çekmezse, 6 Ekim Perşembe günü milletvekilleri parlamento oturumunda bu meseleyi tartışacaklar.

Vize uygulanmasından sonra Rusya’da bulunan Ukrayna vatandaşlarının haklarının ihlal edilip edilemeyeceği sorusunu cevaplayan Refat Çubarov, Ukrayna’nın 5 milyona yakın vatandaşının haklarını savunamadığını kaydederek, “İşgal edilen Kırım’da 2 milyona yakın vatandaşımız var. Ukrayna’nın kontrol edemediği Donbas bölgelerinde de 3 milyona yakın vatandaşımız yaşıyor. Biz, Ukrayna’nın devlet olarak vatandaşlarının haklarını savunmasını sağlayabilmesi için bu durumu değiştirmeliyiz” dedi.

Daha önce, 3 Ekim’de Ukrayna Parlamentosu Başkanı Anrdey Parubiy milletvekillerine Rusya ile vize rejimi uygulamasını incelemeyi önermişti.

Hak savunucuları, Ukrayna Rusya ile vize uygulamasını başlatırsa Rusya’nın da karşılıklı olarak Ukrayna ile vize uygulamasını başlatabileceğini savunuyor. Bu durumda da Kırım sınırını geçmek Ukrayna vatandaşları için daha da zor olacak.