Rusya, Erdoğan'ın Karabağ çıkışından rahatsız oldu!

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözde Rus Barış Gücü'nün 2025 yılında Karabağ'ı terk edeceğini söylemesi Rusya'da tepkilere neden oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 14:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2023 14:46
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Temmuz 2023 tarihinde sözde Rus Barış Gücü'nün 2025 yılında Karabağ'ı terk edeceğini söylemesinin ardından Rusya, Türkiye’ye tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına karşı Türkiye'nin Karabağ'daki Rus barış güçlerinin varlığına dayalı üçlü anlaşmaya taraf olmadığını ileri sürdü.

RUSYA, TÜRKİYE'Yİ TARAF OLARAK GÖRMESİNE RAĞMEN HUKUKİ SÜRECE UYMAMAYI TERCİH EDİYOR

Karabağ’da varlığını ayrılıkçı Ermeni grupları destekleyerek sürdürmeyi planlayan Rusya, kendisinin ortak olduğu hukuki süreci de görmezden gelmeye devam ediyor. Azerbaycan ile Ermenistan arasında 9 Kasım 2020 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşması sonrası Türkiye ile Rusya, bölgede güvenliği sağlamak için ortak merkez kurma kararı aldı. Karar kapsamında, 11 Kasım 2020’de Türkiye ile Rusya arasında Türk-Rus Ortak Merkezi'nin kuruluşuyla ilgili mutabakat imzalandı. Mutabakatın nihai çerçevesi ise 1 Aralık 2020 tarihinde sonuçlandı ve her iki ülkenin savunma bakan yardımcıları merkezin oluşturulması için harekete geçti. Süreç içinde Rusya, Türkiye’nin Azerbaycan’da bulunmasından rahatsızlık duymuş ve Türkiye’nin dışarıda kalması yönünde bir pozisyon almıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, RUS ASKERLERİNİN 2025'TE KARABAĞ'I TERK EDECEĞİNİ SÖYLEDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Temmuz 2023 tarihinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nin ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, Karabağ konusunda önemli açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderleri arasında varılan anlaşmaya göre; Rus askerlerinin, 2025’te Karabağ’ı terk etmesi gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN: RUSYA 2025'TE BU BÖLGEYİ TERK ETMELİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya 2025'te bu bölgeyi terk etmeli. Anlaşmalar da bu yönde. Rusya'nın bu anlaşmaya bağlı kalacağına inanıyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de bu süreci dikkatle takip ettiğini sözlerine ekledi.

RUSLAR, ERMENİLERİN KARABAĞ'I TERK ETMESİNE İZİN VERMİYOR!

Karabağ’da bulunan sözde Rus Barış Gücü, Ermenilerin bölgedeki yasa dışı faaliyetlerine zemin hazırlamaya devam ediyor. Azerbaycan’ın Laçın’da kurduğu sınır geçiş noktasının Ermeni vatandaşlar tarafından kullanılması, sözde Rus Barış Gücü'nü harekete geçirdi. Ermeni basını, Haziran 2023 tarihinde sözde Rus Barış Gücü'nün Hankendi’yi kuşatma altına aldığını ifade etti. Sözde Rus Barış Gücü'nün esas amacının; Ermenilerin Karabağ’dan çıkmasını engellemek olduğu aktarıldı. Rusların, Hankendi’den Ermenistan’a giden yolda denetimi sıkılaştırdığının altı çizildi.

RUSYA, KARABAĞ SORUNUNU ÇÖZMEK İSTEMİYOR!

Diğer yandan, Rusya'nın Karabağ'daki emelleri hakkında Ermenistan’ın önemli siyasi figürleri dikkat çeken açıklamalar yapıyor. Eski Ermeni politikacı Mikael Ayrapetyan, Karabağ’ın Rusya’nın Güney Kafkasya’daki varlığının ana noktası olduğunu söyledi. Ayrapetyan, “Bu yüzden Rusya sorunu çözmek istemiyor. Rusya, Ermeni nüfus çıkmasın diye Karabağ'ı kuşatma altında tutuyor" dedi.