Rusya'dan küstah cevap

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Beyaz Saray'ın Kırım açıklamasını yorumladı

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2017 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2017 12:43
https://www.qha.com.tr/

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Beyaz Saray’ın beklentilerine rağmen işgal ettikleri Kırım’ı Ukrayna’ya geri vermeye düşünmediklerini ileri sürdü.

Moskova’da bugün 15 Şubat tarihinde yapılan basın toplantısında konuşan Zaharova, Beyaz Saray’dan Kırım’la ilgili gelen açıklamayı yorumlarken, “Biz topraklarımızı geri vermiyoruz. Kırım Rusya toprağıdır. Bu kadar.” dedi.

Bilindiği gibi, Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya’dan Ukrayna’daki gerginliğin azaltmasını ve Kırım'ı iade etmesini beklediğini açıklamıştı.

Türkçe kaynaklarda ayrıca, Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'un da "Bu konuyu Batılı partnerlerle tartışmayacağız" dediği belirtildi.

 152767

Daha önce, ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, 2 Şubat tarihinde ilk kez katıldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, ABD’nin yeni yönetiminin Rus saldırısına ilişkin tutumunu tasdik etmişti. Nikki Haley, “ABD, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini kınamaya devam ediyor ve işgale derhal son verilmesi çağrısı yapıyor. Kırım Ukrayna’nın bir parçasıdır. Kırım ile ilgili yaptırımlarımız, Rusya’nın yarımada üzerindeki kontrolü Ukrayna’ya iade edene dek devam edecek” şeklinde konuşmuştu.

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.

18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.

İngiltere dahil Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve birçok ülke Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti ve Kırım’ı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırım uyguladı.