Rusya'dan Avrupa'ya misilleme: 81 Avrupa yayınına yasak!

Rusya, Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimini sürdürürken, Avrupa'ya misilleme olarak 81 medya kuruluşuna kısıtlama getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 14:29
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatan Rusya Federasyonu, bir yandan Ukrayna'nın müttefiki konumunda olan Avrupa ülkelerinin yaptırımlarıyla boğuşurken, diğer yandan Avrupa ülkelerinin yayınlarına yasak kararı aldı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyinde alınan karar neticesinde, 25 Haziran 2024 tarihi itibariyle Rus propaganda basını olan "RIA Novosti", "Izvestia MIC" ve "Rossiyskaya Gazeta"nın faaliyetlerine yayın yasağı getirilmesi üzerine 81 medya kuruluşuna kısıtlama getirildiğini duyurdu.

RUSYA'DAN MİSİLLEME

Moskova hükûmeti yasak getirdiği basın kuruluşlarını savaş hakkında yanlış bilgi yayımlamakla suçladı. 

Rusya tarafından misilleme olarak yasak getirilen medya kuruluşlarının birkaçı şu şekilde sıralandı:

"Der Spiegel, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, The Irish Times, El Mundo, El Pais, EFE, Televisión Española, La Repubblica, RAI, Letonya Televizyonu, Belsat, Digi24, Dennik N, Le Monde, Agence France-Presse, ERR, Delfi, Agence Europe ve Politico."

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, kısıtlama kararını medyaya yönelik bir baskı olarak değerlendirdi.

Fransın gazetesi Le Monde basını ise kararın üzerine, "Kendi halklarının Rusya'nın eylemleri hakkındaki gerçeği duymasından korkuyorlar." ifadelerini kullandı. 

İtalya Dışişleri Bakanlığı kararın Ukrayna'ya karşı yürütülen acımasız, yıkıcı ve yasadışı savaşın sonuçlarını silmediğini veya hafifletmediğini dile getirdi.