Rusya’dan AB’ye “vize soykırımı” suçlaması

Kırım sakinleri, Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmek için vizeleri sadece Ukrayna’daki temsilciliklerden alabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 22:08
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 22:08
https://www.qha.com.tr/

Rusya yönetimi temsilcileri, Avrupa Birliği’ni (AB) Kırım sakinlerinin Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret etmek için vizeleri sadece Ukrayna’nın ana kısmındaki diplomatik temsilciliklerde alabildiğinden dolayı Kırımlılara karşı “vize soykırımı” uygulamakla suçladı.

156059

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Rus gazetecilere bulunduğu açıklamada, “Avrupa Birliği çizgisinde neredeyse hiçbir görüşme, bu konuyu, ilk önce Avrupa Birliği’nin Kırımlılara karşı uyguladığı bu vize soykırımı konusunu ortaya koymadan geçmiyor.” diye ileri sürdü.   Ayrıca Meşkov, Rusya’nın ilgili konuda Avrupa Birliği ile “zor çatışmalar” sürdürdüğünü iddia etti. Bununla birlikte “vize soykırımı” teriminin Rus propagandacılar tarafından geçen yılın sonundan itibaren kullanılmaya başladığı belirtilmeli.   Geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Avrupa Birliği’nin Kırımlılara karşı “vize soykırımı” yaptığı ifadesini dile getirdi. Rusya'nın işgali altında olan Kırım’da ikamet etmek zorunda kalan vatandaşlar Avrupa Birliği ülkelerini, ancak Ukrayna’daki temsilciliklerinden vize almaları halde ziyaret edebilir.   Avrupa Parlamentosu, 6 Nisan tarihinde Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile vize serbestisini onayladı. AB’nin Ukrayna ile vizelerin kaldırılmasını öngören yasa tasarısı için 521 Avrupa Parlamentosu milletvekili "evet" oyu kullandı. 26 Nisan tarihinde AB ülkelerinin Büyükelçileri, ardından da AB Konseyi 11 Mayıs tarihinde Avrupa Birliği’nin Ukrayna ile vize serbestisini nihai olarak onayladı. Avrupa Birliği’nin resmi gazetesinde 22 Mayıs'ta yayınlanan karar 10 Haziran'ı 11 Haziran’a bağlayan gece yürürlüğe girecek.