Rusya'da neler oluyor: Darbe girişimi mi? İç savaş mı?

Rusya Federasyonu, yakın dönemin en büyük siyasi krizlerinden birisini yaşıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Wagner lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik had safhaya çıktı. Rusya Güvenlik Servisi, Wagner lideri hakkında silahlı isyan çağrısı yapmaktan soruşturma açtı. Rusya'da askeri darbe söylemleri dünya kamuoyunu meşgul ederken; 1993 yılından bu yana ilk kez Moskova sokaklarında tanklar yürüdü.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2023 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2023 11:00
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme bugün gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, bugün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

İŞGALCİ RUS GENERALİNDEN PRİGOJİN'E ÇAĞRI!

Öte yandan, Rus paralı asker şirketi Wagner, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Rusya Savunma Bakanlığını, Bakan Sergey Şoygu'yu ve Rus askeri komuta kademesini tehdit etti. Wagner, "Başlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Rus işgalcilerin komutanı General Sergey Surovikin, paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’e açık çağrıda bulundu. Surovikin, “Çok geç olmadan... Rusya Devlet Başkanı'nın iradesine ve emrine boyun eğmeliyiz” ifadelerini kullandı.

(Rusya'da askeri araçlar sokaklara indi)

WAGNER: KİMSE BAŞLAMIŞ OLANI DURDURAMAYACAK

Surovikin’in açıklamasına karşı paralı asker grubu Wagner, "Wagner üyeleri, komutanlarına sadık kalır ve verdiği her emri yerine getirir. Ne Federal Güvenlik Servisi ne de Surovikin başlamış olanı durduramayacak" açıklamasını yaparak Moskova yönetimine rest çekti. Tarafların, ısrarla Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin'in adını ağzına almaması ise dikkatlerden kaçmadı.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti.

WAGNER VE FSB'DEN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR!

Diğer yandan, savaş suçlusu Wagner’in lideri Prigojin Rus halkına çağrı yaparak, "Sokaklara çıkın. Size silah bulacağız" açıklamasını yaptı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ise paralı asker grubu Wagner üyelerine bir çağrı yaptı ve Prigojin’in bir an evvel durdurulması gerektiğini vurguladı. FSB, “Wagner üyeleri, Prigojin'in emirlerine uymayın. Sizeri, onu tutuklamak için önlemler almaya çağırıyoruz” dedi.