Rusya'da kurmaca başkanlık seçimleri öncesi medyaya yeni kısıtlamalar getirildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kurgu başkanlık seçimleri öncesinde medyaya yeni kısıtlamalar getiren kanuni düzenlemeyi imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2023 21:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2023 21:21
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede gerçekleşecek kurmaca başkanlık seçimleri öncesi medya alanında kısıtlamlar için harekete geçti. Putin, başkanlık seçimlerini düzenleyen yasada medyaya yeni kısıtlamalar getiren değişikliklere imza attı.

Rusya Parlamentosu tarafından onaylanan ve Putin'in imzaladığı tasarıda, sadece kayıtlı medya kuruluşları tarafından sözleşmeli olarak istihdam edilen gazetecilerin seçim komisyonu toplantılarını takip etmesine izin verileceği belirtildi. Bu değişiklik ile serbest çalışanların ve bağımsız gazetecilerin engelleneceği ifade edildi.

RUSYA, MUHALEFETE VE BİLGİ AKIŞINA YÖNELİK BASKILARINI YOĞUNLAŞTIRIYOR

Medyaya getirilen kısıtlamalardan birisi de komisyonun askeri üslerde ya da sıkıyönetim altındaki bölgelerde yürüttüğü faaliyetlerin, bölgesel ve askeri makamların izni olmadan haberleştirilmesinin yasaklanması oldu.

Rusya, Facebook ve Instagram gibi uygulamaların kullanımını yasaklamış olsa da birçok kişi VPN ile bağlanarak bu sitelere girebiliyor. Değişikliklerin onaylandığı medya tasarısı ayrıca "engellenmiş kaynaklar" üzerinde kampanya faaliyetlerini yasaklıyor. 

VPN YASAĞINA SIKILAŞTIRMA GELİYOR

İşgalci Rusya, Ukrayna'daki ağır askeri kayıpları ve savaş suçlarını örtbas etmek için ülke içinde VPN uygulamasına getirilen yasağı daha sıkı denetlemeye hazırlanıyordu. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, 10 Ağustos 2023 tarihinde yayımladığı raporda, Rusya’nın vatandaşlarına yönelik uyguladığı sansür politikalarında yeni bir adım atıldığını duyurmuştu. Raporda, Rusya’nın vatandaşlarının kullandığı sanal özel ağlara (VPN) erişimi sınırlayarak sansürü sıkılaştırmaya çalıştığı açıklandı. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Kremlin'in, Rus vatandaşlarını objektif uluslararası haber kaynaklarına erişimden mahrum etmek istediğinin altını çizdi.