Rusya’da “Kırımlı paraları” almak istemeyenlere ceza verilecek

Üzerinde Rusya tarafından işgal edilen Sivastopol’ün (Akyar) resmi olan rubleleri ödeme olarak kabul etmeyi reddedenler cezalandırılacak.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2018 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2018 17:06
https://www.qha.com.tr/

İşgalci devlet Rusya’nın Federal Tüketici Hakları ve İnsan Sağlığını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor), Rusya’da Ekim ayında tedavüle sokulan 2000 rublelik ve üzerinde işgal edilen Sivastopol’ün (Akyar) resminin bulunduğu 200 rublelik yeni banknotu kabul etmemenin tüketici haklarını ihlal eden yasa dışı eylem olarak değerlendirileceği uyarısında bulundu.   Rusya Federal Tüketici Hakları ve İnsan Sağlığını Koruma Servisi Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, satıcıların uydurma sebeplerden dolayı müşterilerin verdiği yeni banknotları kabul etmeyi reddettiği birkaç vakanın yaşandığı ve bunların medyada da yer aldığı belirtildi. Bunun idari ihlal olduğuna dikkat çeken Rospotrebnadzor, bu ihlal için tüzel kişilere 50 bin rubleye (830 dolar) kadar para cezası kesilebileceğini kaydetti.   Rus kurumun açıklamasında, “Bundan dolayı Rusya Federal Tüketici Hakları ve İnsan Sağlığını Koruma Servisi, 18-25 Ocak tarihleri arasında yeni banknotların kabul edilmemesi ile ilgili Rusya genelinde acil danışma hattı açıyor. Rospotrebnadzor uzmanları vatandaşlara 2000 ve 200 rublelik banknotların tedavülü, eski paraların kabulü, ufak madeni para ve banka kartı ile yapılan ödemelerin reddi konusunda danışmanlık hizmeti verecek” denildi.

160473

Bilindiği gibi Rusya Merkez Bankası, 12 Ekim’de, üstünde işgal edilen Sivastopol’ün (Akyar) resmi bulunan, 200 rublelik yeni banknotu tedavüle soktu. Ana rengin yeşil olduğu 200 ruble değerindeki banknotta Sivastopol'ün sembolleri yer alıyor, ön yüzünde Batırılmış Gemilerin Anıtı, arka yüzünde ise Hersones Tavriçeskiy manzarası basıldı.   Rusya’da söz konusu paralar, hatıra parası, sadece Rusya tarafından işgal edilen Kırım için basılan para, sahte para olarak algılanıyor ve bundan dolayı birçok satıcı onları kabul etmek istemiyor.   Ukrayna Milli Bankası, Ukrayna mali kurumlarına, üzerinde Rusya tarafından işgal ve ilhak edilen Ukrayna toprakları resimlerinin yer aldığı Rusya Merkez Bankası'nın banknot ve paraları ile nakit ve döviz işlemleri yapmayı yasakladı.