Rusya'da gelir eşitsizliği uçurumu daha da artıyor

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun verileriyle hazırlanan çalışmaya göre, Rusya'nın servetinin yüzde 70'i, ülkedeki en zengin yüzde 10'luk kesiminin elinde bulunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2017 21:02
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2017 21:02
https://www.qha.com.tr/

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya'da gelir eşitsizliğinin patlama yaptığı biliniyor. Uzmanlar, "gelir eşitsizliğinin" komünist sistem sırasında kullanımından kaçılan bir kelime olması sebebiyle bu durumun bir nebze daha beklenebilir olduğuna işaret ediyordu. Fakat yeni çalışmalar, Rusya'daki bu değişimin, eski Doğu bloku ülkeleri ve Çin'deki benzer eğilimleri oldukça geride bırakmış olduğunu gösteriyor.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun verileriyle hazırlanan çalışmaya göre, Rusya'nın servetinin yüzde 70'i, ülkedeki en zengin yüzde 10'luk kesiminin elinde bulunuyor. En yüksek gelir payları ise ABD ile benzerlik gösteriyor. Dikkat çekici bir bilgi olarak, Fransa'da en üst %10'luk kesim milli gelirin üçte birine sahipken, Rusya'da aynı yüzde 10'luk kesim ise milli gelirin neredeyse yarısına sahip durumda.

Rusya'nın yeni zenginlerinin servetlerinin kaynağı, ülkenin 1990'lı yıllardaki özelleştirmeler döneminde aşırı borçlanmasında yatıyor. Esasında bankalar, devlet kontrolündeki şirketlerde geçici hisseler karşılığında devlete borç para sağladı. Hükümetin alınan borçları ödeyememesi sonucunda hızlı ve çabuk bir şekilde mülk sahibi oligarklar sınıfı doğdu. Ezberbozan yeni araştırma gösteriyor ki, Rusya'nın ultra zenginleri servetlerinin yarısını offshore (deniz aşırı) bankalara yatırmış durumda.

Neredeyse 20 yıldan fazla süredir, yüzde 10'luk dış ticaret fazlası Rusya'nın dış varlıklarını biriktirmesine yardımcı olmalıydı. Fakat bunun yerine, söz konusu zenginlik yurt dışına çıkarıldı. Sonuç olarak, Rusya'da yaşayan tüm Rus nüfusunun elindeki finansal zenginlikten daha fazlasının yurt dışına çıkarıldığı açık bir veri olarak duruyor. Söz konusu durum, Rusya'nın kamu servetini eritirken, ülkeyi yatırımlardan ve vergi gelirlerinden de mahrum bırakıyor.

Rusya ile karşılaştırıldığında Çin'in ise oldukça faydalı işler yaptığı görülüyor. Özel sektör ve kamu servetinin toplamıyla Çin'in ulusal serveti, 2015 yılında neredeyse milli gelirin yüzde 700'ü kadar arttı. Rusya'da ise bu veri yüzde 450 olarak görülüyor. Rusya kötü yatırımlar, sermayenin kaçışı ve deniz aşırı offshore sızıntılar yüzünden elindeki artıların gitmesine adeta izin veriyor. Çinliler ise bunun daha fazlasını biriktirdi. Ve biriktirdiklerini kendi ülkelerinin içerisinde altyapıyı geliştirmek, yeni işler yaratmak ve ulusal geliri daha da arttırmak için kullandılar.