Rusya’da 2. vatandaşlığını gizleyen 70 bin kişi cezalandırıldı

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2015 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2015 11:05
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federal Göç Servisi Başkanı Konstantin Romodanovskiy, ülkesinde 900 bin Rusya vatandaşının 2. vatandaşlığını bildirirken 70 bin kişiye 2. vatandaşlığını gizlediği için para cezası kesildiğini bildirdi.

Rusya Federal Göç Servisi Başkanı Konstantin Romodanovskiy, Rusya’nın TASS haber ajansına verdiği demeçte, 2. vatandaşlığı gizlemekle ilgili yasaya uyulması konusunda istatistik verilerini paylaştı. Yasanın 2014 yılının Ağustos ayında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Romodanovskiy, Ağustos ayından bu yana 900 binden fazla Rusyalının Federal Göç Servisi’ne 2. vatandaşlığı olduğunu bildirdiğini kaydetti. Romodanovskiy, “2. vatandaşlığı olan insanların çoğu ABD, İngiltere ve İsrail vatandaşlığına sahip. Bununla birlikte Moskova sakinlerinin çoğunun İsrail vatandaşlığı varken St. Petersburg sakinlerinin çoğu ABD vatandaşlığına sahip” diye anlattı.

Ayrıca 2. vatandaşlığı gizlemekle ilgili yasaya uymadığı nedeniyle 70 bin kişinin cezalandırıldığını ifade eden Konstantin Romodanovskiy, söz konusu insanlara para cezası verildiğini belirtti. Bununla birlikte vatandaşların bazen mevzuatı anlamadığından şikayetçi olan Romodanovskiy, “Rusya vatandaşı olup diğer bir ülkenin vatandaşlığını da kabul eden insanların yanı sıra, diğer ülke vatandaşı olup 2. vatandaşlık olarak Rusya vatandaşlığını alan insanlarla karşılaşıyoruz” diye kaydetti.

Rusyalıların Federal Göç Servisi’ne yabancı ülke pasaportu veya ikamet izni olması hakkında bilgi vermesini gerektiren yasa 2014 yılının Ağustos ayında yürürlüğe girdi. Yasa, Göç Servisi’ne yanlış ya da eksik bilgilerin verilmesi veya bilgilerin geç verilmesi durumunda 500 ila 1000 ruble (8-16 dolar) arasında para cezası, çifte vatandaşlık hakkında bilgileri verilmemesi durumunda ise 200 bin ruble para cezası ya da 400 saate kadar ıslah çalışması cezası öngörüyor.

Rusya Federal Göç Servisi’nden 2014 yılının Ekim ayında yapılan açıklamada, 1992 yılından bu yana 6 milyondan fazla yabancı ülke vatandaşı ve vatandaşlığı olmayan kişinin Rusya vatandaşlığını alması nedeniyle milyonca insanın bilgi göndereceği beklenirken yasanın yürürlükte olduğu 2 ay içinde sadece 50 bin kişinin 2. vatandaşlığını bildirdiğini belirtti. Bundan dolayı yasanın yürürlük süresi 2016 yılına kadar uzatıldı.