Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığına getirildi!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine en son Ukrayna’yı topyekun işgal girişimini başlattığı Şubat 2022'de başkanlık yapan Rusya, yeniden dönem başkanlığını aldı. Ukrayna, duruma sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2023 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2023 18:25
https://www.qha.com.tr/

15 üyeli Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine nisan ayında Rusya'nın başkanlık etmesine karar verildi. Her ay değişen başkanlık koltuğuna bu ay Rusya'nın oturacak olmasına başta Ukrayna olmak üzere pek çok ülke tepki gösterdi.

Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına karşı başlattığı işgal girişimi ve saldırıların birinci yılı geride kaldı. Bu süre zarfında, Putin Rusyası, Ukrayna'da çok sayıda savaş suçu, katliam ve sivillere yönelik saldırılara imza attı. Savaş suçlusu Rusya'nın devlet başkanı Putin hakkında, son olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi.

GÖREV TANIMI “ULUSLARARASI GÜVENLİK VE BARIŞI KORUMAK” OLAN BMGK BAŞKANLIĞINA RUSYA GELDİ

Ancak, tüm bunlara rağmen dünyada güvenliği ve barışı koruma görevi üstlenen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığına yeniden Rusya getirildi. Ukrayna, başkanlık sırasının Rusya’ya geçmesine sert tepki gösterdi.

UKRAYNA: TARİHİN EN KÖTÜ 1 NİSAN ŞAKASI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, söz konusu durumu,  "tarihin en kötü 1 Nisan şakası" olarak değerlendirdi. Bakan Kuleba, "Rusya'nın 1 Nisan'daki BM Güvenlik Konseyi başkanlığı kötü bir şaka. Rusya koltuğunu gasp etti. Sömürgeci bir savaş yürütüyor. (Putin) Lideri, çocukları kaçırdığı için UCM tarafından aranan bir savaş suçlusu" dedi. Kuleba, ayrıca AFP'ye verdiği demeçte, "BMGK'da Rusya varken dünya güvenli bir yer olamaz" ifadesini kullandı.

UKRAYNA, NİSAN AYI BOYUNCA TOPLANTILARA KATILMAYACAK

Ukrayna'nın BM Temsilcisi Sergıy Kislıtsa, kararı, "1 Nisan itibariyle, absürtlüğü yeni bir boyuta taşıyorlar" şeklinde değerlendirdi ve nisan ayı boyunca BMGK toplantılarına katılmayacaklarını açıkladı. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı saldırılar ve işgal girişiminin ardından Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine üye olmamasına rağmen toplantılara katılıyordu. Ayrıca, Ukrayna, Rusya'nın Güvenlik Konseyinden çıkarılması talebinde bulunmuştu.

BMGK'ya başkanlık yapan ülkeler, kararlara etki edemiyor ancak gündemi belirleme yetkisine sahip oluyor.