Suriye'de Beşşar Esed rejiminin savaş suçlarının ortağı Rusya Federasyonu'nun, devrik diktatöre sığınma hakkı verdiği öne sürüldü.
Rus propaganda medyası TASS, 8 Aralık 2024 tarihli haberinde; Kremlin'den bir kaynağa atıfta bulunarak Beşşar Esed ve ailesinin Rusya'da olduğunu iddia etti. Ayrıca, Rusya'nın devrik diktatöre sığınma hakkı sağladığı öğrenildi.
Haberde atıf yapılan kaynak, "Esed ve ailesi, insani gerekçelerle Rusya'ya gelerek onlara sığınma hakkı sağlandı" açıklamasını yaptı.
RUSYA, SURİYE'DEN ÇIKMAK İÇİN TÜRKİYE'DEN DESTEK Mİ İSTEDİ?
Diğer taraftan, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından Rusya'nın Suriye'deki üslerini boşaltmak için Türkiye Cumhuriyeti'nden destek istediği ileri sürüldü. Kremlin propaganda medyası, Rusya'nın, ülkedeki silah ve askeri teçhizatının taşınması için Türkiye'den destek talebinde bulunduğunu aktardı.
Rus propaganda medyası TASS; 8 Aralık 2024 tarihli haberinde, Suriye'deki Rus askeri üslerinin güvenliğinin garanti edildiğini ileri sürdü. Kremlin'den bir kaynağa atıf yapılan haberde, "Rus yetkililer, Suriye'deki Rus askeri üsleri ve diplomatik kurumlarının güvenliğini garanti eden silahlı Suriye muhaliflerinin temsilcileriyle temas halinde" denildi.
SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ: ESED KAÇTI!
Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Muhalif gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi kurtarılmıştı.
Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.
Suriye Milli Ordusu ve müşterek gruplar ise Esed rejiminin devrilmesinin ardından Münbiç'e, bölücü terör örgütü PKK/YPG'nin üzerine yürüdü. Suriye Milli Ordusunun buradan sonraki hedefinin ise terör örgütünün kontrolünde olan Türkiye sınırındaki Ayn el Arap olması bekleniyor.
Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024