“Rusya Avrupa’yı bölme girişimlerine devam ediyor.”

Estonya istihbarat kurumu (KAPO) Başkanı Arnold Sinisalu, “Rus saldırganlığı çerçevesinde AB’nin zayıflaması ülkemiz için, mülteci krizinden daha da tehlikeli.”

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 23:28
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 23:28
https://www.qha.com.tr/

Estonya istihbarat kurumu (KAPO) Başkanı Arnold Sinisalu, Rusya’nın Avrupa’yı bölme girişimlerine devam ettiğini açıkladı.

Estonya istihbarat kurumu’nun (KAPO) yıllık raporu Ukrayna konusu ile başlıyor. Ukrayna’da silahlı çatışmaların devam etmesine rağmen 2014 yılında yaşanan olaylarının çok çabuk unutulduğundan endişe duyduğunu açıklayan Arnold Sinisalu, “Rusya, Avrupa’yı bölme girişimlerine devam ediyor ve Ukrayna toprak bütünlüğü geri kazanılana kadar Avrupa’nın güvende olduğunu söylenemez. Gerasimov doktrinini uygulayan Kremlin rejimi, mümkün olduğu kadar saldırganlığını sürdürecek.” diye belirtti.

Raporda ele alınan ikinci konu mülteci krizi oldu. Arnold Sinisalu, “Rus saldırganlığı çerçevesinde AB’nin zayıflaması ülkemiz için, mülteci krizinden daha da tehlikeli. Mültecilerin arasına teröristlerin sızmaya çalıştıkları doğru ve bazı durumlarda yardıma muhtaç olanları, güvenliğimizi tehdit edenlerden ayırmak çok zor. Ancak her mülteciyi potansyel terorist olarak da kesinlikle görmemeliyiz.” şeklinde açıklama yaptı.

Daha önce ABD Cumhurbaşkanı Barack Obama, Rus saldırganlığını durdurmak, kendi güvenliğini ve müttefiklerinin güvenliğini sağlamak için Avrupa’da ABD askeri potansyelinin arttırılması gerektiğini ifade etmişti.

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove da, NATO kuvvetlerinin Rusya’nın askeri gücünü kontrol etmek amacıyla Doğu Avrupa’da ve Baltık ülkelerinde bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Böylece Putin sınırdan baktığında bu ya da şu ülke değil NATO olduğunu görecek ve eğer sınırı geçerse NATO ile karşılaşacağını anlayacaktır’’ açıklamasında bulunmuştu.

Bunun yanı sıra ABD'nin gelecek yılın Şubat ayında Doğu Avrupa’ya zırhlı muharip askeri birlik konuşlandırmayı planladığı da duyurulmuştu. Pentagon'nun yaptığı açıklamada, ABD ordusunun, Rusya'nın artan saldırgan tutumundan endişe eden müttefiklerine güven telkin etmek için askerlerin bölge içinde ve dışında rotasyonu çabaları çerçevesinde, üç tam donanımlı tugayın süreklilik prensibiyle Doğu Avrupa’ya konuşlandırılacağı belirtilmişti. Yeni önergeye göre, önceden konuşlandırılmış teçhizatın yenilenmek üzere bölgeden kaldırılmasına ve ABD askerlerinin yanlarında daha modern ve dayanıklı teçhizat götürmesine izin verilecek.

ABD'nin Avrupa'daki kalıcı güçlerinin sayısı yaklaşık 62 bin. Bunun 25 bini orduda görevli askerler. Yeni plana göre, Avrupa'daki ABD askeri sayısı her zaman 29 bin 200 olacak. ABD askerleri Litvanya, Letonya, Estonya, Romanya, Bulgaristan ve Polonya’daki NATO üslerine yerleştirilecek.

ABD'nin bu tasarıları bölge devletleri tarafından da olumlu karşılanıyor.