Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen işgalci Rusya, Ukrayna limanlarına yönelik saldırılar ile tahıl ihracatını engelliyor. Bununla birlikte Afrika ülkelerine tahıl sevkiyatı yapabileceğini öne süren Rusya, sevkiyat ve lojistik sorunları yaşıyor. Batılı devletlerin yaptırımlarına uğrayan Rusya, ihracat kapasitesini savaşın etkisiyle düşürmüş durumda.
RUSYA , TAHIL TİCARETİ YAPABİLECEK Mİ?
Rusya Tahıl İhracatçılar Birliği Başkanı Eduard Zernin, Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'a verdiği demeçte, uluslararası yaptırımların gümrüklere yansıdığını ve lojistik sorunlarını ifade ederek, "Bu, dünya pazarındaki buğday ve diğer tahılların fiyat düzeyine yansıyacak" itirafında bulundu. Zernin, bankacılık ve finans başta olmak üzere uygulanan yaptırımların tahıl ticaretini etkileyeceğini dile getirdi.
Böylelikle, işgalci Rusya'nın tahıl ticareti konusunda çok sayıda soru işareti bulunuyor. Putin, Rusya'nın çeşitli bahanelerle Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından bir açıklama yapmıştı. Putin, güya Afrika'nın ihtiyacı olan tahılı sağlayacaklarını iddia ederek, "Afrika'nın ihtiyacı olan tahılı Rusya sağlayabilir" demişti. Ancak, anlaşmadan çekilen Rusya'ya Afrika ülkelerinin tepkisi sert oldu.
St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Afrika-Rusya Zirvesi'ne 20'den fazla Afrika ülkesi lideri, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi nedeniyle katılmadı.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.
Anlaşmadan geri çekilen Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki tahıl depolarınnı hedef haline getirerek saldırılar düzenliyor. Rusya'nın bombaladığı limanlardaki tahıllar telef oluyor.