Rusya, ABD sahillerinde nükleer bomba saklıyor iddiası

Bir Rus askeri uzman, Moskova'nın ABD sahil şeridi boyunca nükleer bombalar yerleştirdiğini iddia etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2017 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2017 16:16
https://www.qha.com.tr/

Bir Rus askeri uzman, Moskova'nın ABD sahil şeridi boyunca nükleer bombalar yerleştirdiğini iddia etti. Kremlin yönetimi iddiayı "tuhaf" olarak nitelendirirken, bağımsız uzmanlar durumu devam eden "politik harp"in bir parçası olarak tanımlıyor. 

155348

Bir dönem Savunma Bakanlığı sözcülüğü yaptığı bildirilen, Viktor Baranetz isimli eski albay bir Rus gazetesine verdiği demeçte, söz konusu önlemlerin muazzam miktardaki ABD savunma harcamalarına karşı asimetrik bir önlem olarak alındığını iddia etti. Baranetz, iddiasını şu şekilde sürdürdü: "Emir gelinceye kadar kazarak kendilerini yerleştiriyor ve uykuya geçiyorlar. Dilimi tutmak yerine biraz fazla şey konuştum gibi görünüyor fakat ABD'ye daha asimetrik ve ucuz bir yanıt vermek için elimizde bir şeyler var."

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise konuyla ilgili iddiaları yalanlayarak, "Bu tür açıklamaları ve gazete haberlerini fazla ciddiye almamalısınız." ifadelerini kullandı. Chatham House adlı kuruluşun Rusya ve Avrasya Araştırmaları bölümünün başında bulunan James Nixey ise bu ilginç iddiaların, Rusya ve Batı arasında devam eden "hibrit savaş"ın bir başka parçası olduğunu ifade etti.

Moskova'nın artık hedeflerine ulaşma noktasında en iyi yol olarak askeri gücünü görmediğini ifade eden Nixey, "Şu an bir savaştayız. Tanklar yok, ateş yok, şu ana kadar ölen de yok fakat Batı ile Rusya arasında temelinde çıkarların, hırsların ve değerlerin çatıştığı bir durum var." şeklinde kaydetti. Bu açıdan Rusya'nın elindeki nükleer kozun yanı sıra, siber saldırılar, enerji manipülasyonu ve rüşvet gibi diğer metotları ön plana çıkardığı değerlendiriliyor.