Rusya, AB’nin Kırım sakinlerine vize vermediğinden şikayetçi

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2015 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2015 14:29
https://www.qha.com.tr/

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Kırım sakinlerine sadece Ukrayna’da bulunan konsolosluklarda vize verilmesini öngören “ayrımcı” politikasından şikayetçi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan 23 Mart tarihinde yapılan açıklamada, “Bunun, Avrupa Birliği’nin geleceği ve hakları konusunda “endişe duyduğu” Kırım sakinlerine karşı asılsız, toplu cezalandırma olduğu kanaatindeyiz” denildi.

Açıklamada, “Bununla birlikte Avrupa Birliği, söz konusu ayrımcı tedbirlerin Tatar, Yunan, Alman, İtalyan ve diğer milletler dahil olmak üzere tüm Kırım ve Sivastopol sakinlerini eşit düzeyde ilgilendirdiğini hatırlamak istemiyor” diye kaydedildi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcisi Aleksandr Lukaşeviç, “Avrupa Birliği ve AB ülkeleri temsilcileri ile temaslarımız sırasında Kırımlıların, ortaklarımızın ikiyüzlü politikası sonucu meydana gelen serbest hareket etme hakkının ihlaline düzenli olarak dikkat çekiyoruz. Ama maalesef henüz tutumlarında herhangi bir değişiklik görmüyoruz” diye kaydetti.

Kırım’ın Rusya tarafından ilhakının ardından Avrupa Birliği, Mart ayında Rus pasaportu olan Kırım sakinlerine Rusya’da Schengen vizesi verilmesini yasakladı. Avrupa Birliği, Kırım sakinlerinin Schengen vizelerini sadece Kiev’de Ukrayna pasaportuyla alabileceğini açıkladı.