"Rusya-AB ilişkilerinin normalleşmesi imkansız..."

Federica Mogherini: "Moskova ve Brüksel’in arasındaki ilişkilerin eskisi gibi olmayacağı kesin."

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2016 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2016 19:10
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rusya'nın saldırgan tutumu ve işgalleri nedeniyle Avrupa Birliği ile ilişkilerinin normalleşmesinin imkansız olduğunu ifade etti.

İnterfax haber ajansının kendi kaynağına atıfla verdiği habere göre Mogherini, Rus diplomatların NATO ile yapacağı görüşmesinin Rusya ile AB ilişkilerin normalleşmesi anlamına gelmeyeceğini söyleyerek Avrupa ülkelerinin Dışişleri Bakanlarının, ancak Avrupa Birliği’nin çıkarlarına uygun olduğu koşullarda Rusya ile işbirliği yapmayı kabul edebileceklerini belirtti.

Mogherini, "Yakın zamanda Rusya ile NATO’nun yeni bir toplantısı gerçekleşecek. Bu toplantı Rusya ile bizim ilişkilerimizin normalleşeceği anlamına mı geliyor?  Ben, Jens Stoltenberg’in bizim tutumumuzu açıkladığını düşünüyorum. Rusya uluslararası sorumluluklarını yerine getirmedikçe ve uluslararası hukuka saygı duymadıkça ‘business as usual’ (İng. her zamanki işler) formatında bir ilişki söz konusu olamaz" diye kaydetti.

Mart 2016'da Avrupa Birliği, Ukrayna’nın güneydoğusunda devam eden silahlı çatışmalar sebebiyle yaptırımları 6 ay daha uzatma kararı almıştı. AB yetkilileri kararın ardından yaptıkları açıklamada önümüzdeki Temmuz ayında süresi dolan ve tüm AB üyesi ülkelerinin oybirliğiyle onaylanması gereken Rusya’ya karşı yaptırımlara devam edecekleri ümidinde olduklarını bildirmişlerdi.