Rus muhalif Nemtsov cinayeti davası başladı

Boris Nemtsov'u öldürmekle suçlanan beş zanlının yargılandıkları dava bugün 3 Ekim'de Moskova'da başladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2016 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2016 20:13
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da, muhalif siyasetçi Boris Nemtsov'u öldürmekle suçlanan beş zanlının yargılandıkları dava bugün, 3 Ekim'de Moskova'da başladı.

Savcı beşi de Çeçen olan zanlılara Nemtsov'u öldürmek için 240 bin dolar nakit para teklif edildiği iddia etti.

Zanlılar ise cinayet dahil haklarındaki tüm suçlamaları reddediyor.

Öte yandan Boris Nemtsov’un ailesi onun cinayeti hakkındaki soruşturmanın hala çözülmediğini düşünüyorlar, çünkü soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediğini ifade ediyorlar. Avukat Olga Mihaylova, “Cinayeti azmettirenler belirlenmeli. Soruşturma etkili ve çok yönlü değil. Nemtsov neden öldürüldü hala belirlenmedi” diye konuştu.

Avukata göre suçu organize eden ve cinayeti azmettiren hala tutuklanmadı. Bununla birlikte Mihaylova soruşturma çerçevesinde Nemtsov ile sürtüşmesi olan Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’un sorgulanmadığını da belirtti. Ayrıca avukata göre cinayetin gerçek sebebi ve amacı hala belirlenmedi.

Rusya'nın önde gelen muhalif lideri Boris Nemtsov, 55 yaşındayken, 27 Şubat 2015 tarihinde Moskova’da silahlı saldırı sonucu öldürülmüştü. Nemtsov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım ilhakına ve Ukrayna’nın doğu bölgelerine saldırısına karşı çıkıyor ve Putin’in saldırgan politikasını eleştiriyordu. Nemtsov, 3 Mart tarihinde Moskova Troyekurov mezarlığında toprağa verildi.

Boris Nemtsov’un cinayetini işlediği şüphesiyle Zaur Dadayev, Şadid Gubaşev, Anzor Gubaşev, Temirlan Eskerhanov ve Hamzat Bahayev’i gözaltına aldı. Moskova Basmannıy Bölgesi Mahkemesi, 8 Mart tarihinde yapılan duruşmada söz konusu 5 şüpheli hakkında tutuklama kararı çıkardı. Cinayetin organizatörü olduğu tahmin edilen Ruslan Muhudinov hakkında uluslararası arama kararı çıkarıldı. Soruşturma makamı, Zaur Dadayev’in cinayeti işlediğini, Hamzat Bahayev’in suç ortaklarına bilgi sağladığı ve suçluları gizlemesi gerektiğini, Temirlan Eskerhanov’un Nemtsov’u takip ettiğini tahmin ediyor, kardeşler Şadid Gubaşev ve Anzor Gubaşev’in rolü ile ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.