Rus medyası, önce yalan haber yaydı sonra özür diledi!

Rus devlet haber ajansı TASS ve RIA Novosti, 13 Kasım 2023 tarihinde yayımladığı yalan haberi dakikalar sonra sildi ve okuyucularından özür diledi. Yapılan haberler, Rus ordu kaynakları tarafından yalanlandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2023 23:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2023 23:40
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da savaş suçu ve katliamlara imza atan işgalci Rusya, propaganda ve dezenformasyon haberlerini yaymaya devam ediyor. Rusya'nın devlet haber ajansı TASS ve RIA Novosti haber servisi, yaydığı yalan haberle dalga konusu oldu. Yapılan haber, ordu kaynakları tarafından yalanlandı.

RUS MEDYASI YALAN HABERİ SİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığına atıfta bulunan TASS, Rus ordusunun, Ukrayna'nın Herson bölgesindeki Dnipro Nehri kıyısında yeniden toplandığını bildirdi. Ajansın haberinde, "Mevcut durumu değerlendiren Dnepr Grup Komutanlığı, birliklerini Dnipro'nun doğusundaki daha avantajlı konumlara aktarmaya karar verdi" ifadeleri yer aldı. 

Yapılan haber, birkaç dakika sonra internet sitesinden kaldırıldı. Ardından TASS, yayılan haberin yanlış olduğunu belirterek okuyucularından özür diledi. Mesajda, "'Dnepr Grup Komutanlığı, birliklerini Dnipro'nun doğusunda daha avantajlı konumlara yeniden gruplandırmaya karar verdi' haberi yanlışlıkla yayımlandığı için 'iptal' edilmiştir. Abonelerimizden ve okuyucularımızdan özür dileriz" ifadeleri kullanıldı. 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI, KONUYU "PROVOKASYON" OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili olarak, "Dnipro bölgesindeki birliklerin Rusya Savunma Bakanlığı Basın Merkezi adına 'yeniden gruplandırılmasına' ilişkin yanlış mesaj gönderilmesi provokasyondur" açıklamasında bulundu. 

HERSON RUS İŞGALİNDEN KURTARILDI

Rus ordusu tam 1 yıl önce, geniş çaplı işgal girişiminin başlangıcından bu yana bulundukları Herson'dan geri çekilmişti. Ukrayna ordusu, bölgede hakimiyeti yeniden sağlamış ve Rusları püskürtmüştü. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekun işgal saldırısından sonra işgal altına alınan tek il merkezi olan Herson 256 gün boyunca Rus işgali altında kaldı.

Rusya’nın Ukrayna’daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, 11 Kasım 2022 tarihinde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede, Herson bölgesinde bulunan birliklerini Dnipro Nehri’nin sol kıyısına çekmeyi teklif etti. Şoygu ise bu teklifi kabul ederek birliklerin Dipro Nehri boyunca geri çekilmesini emretti.  Aynı gün Ukrayna ordusu Herson kentine girdi. Herson sakinleri Ukraynalı askerleri Ukrayna bayrakları ve çiçeklerle coşkulu bir şekilde karşıladı.

İŞGALCİLER YÜZLERCE İNSANI KAÇIRDI VE İŞKENCEYE MARUZ BIRAKTI

Herson 256 gün boyunca Rus işgali altında kaldı. İşgal süresi boyunca Rus askerleri birçok Herson sakinini kaçırarak işkenceye maruz bıraktı. İşgalden kurtarılan Herson ve Herson bölgesinin sağ yakasında 11 işkencehane tespit edildi. Ukrayna Başsavcılığının verilerine göre, işgal süresi boyunca bin 500’dan fazla Ukrayna vatandaşı kaçırıldı; bunlardan en az 753’ü hala yasa dışı olarak alıkonuluyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Herson kentinin Rus işgalinden kurtarılmasının birinci yıldönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda kenti işgalden kurtaran Ukrayna ordusuna ve işgalcilere direnen Herson sakinlerine teşekkür etti. Zelenskıy mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bir yıl önce Ukrayna bayrağı Herson'a geri döndü. Hepimiz o günü, o duyguları çok iyi hatırlıyoruz. İnsanlarımızın askerlerimizi nasıl karşıladığını, yetişkin ve çocukların nasıl sevindiğini hatırlıyoruz. Bunu mümkün kılan askerlerin her birine çok teşekkür ederiz. Ülkemizin geleceği için canını veren herkesi anıyoruz. Herson halkı, dayanıklılığınız ve Ukrayna'ya olan inancınız için teşekkür ediyoruz!”