Rus işgali altındaki Kırım'a "hukuk dışı" ziyareti nedeniyle mahkemelik oldu

Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı yasadışı yollarla Kırım'ı ziyaret eden Avrupalı milletvekiline karşı dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2015 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2015 10:39
https://www.qha.com.tr/

Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Avrupa Parlamentosu Polonya milletvekili Yanuş Korvin-Mikke başkanlığındaki heyetin, Ukrayna yönetiminin izni olmadan Rus işgali altındaki Kırım'a yasadışı bir şekilde girmeleri nedeniyle dava açtı.

Savcılığın yaptığı yazılı açıklamada gerekçe, "11 Aralık 2015 tarihinde Avrupa Parlamentosu Polonya milletvekili Yanuş Korvin-Mikke başkanlığındaki Polonyalı heyet temsilcileri, devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen bölgesine giriş düzenini ihlal ederek Rusya Federasyonu işgali altındaki Kırım yarımadasını ziyaret ettiler". şeklinde yer aldı.

Bu nedenle, Ukrayna Ceza Kanununun 332-1 Maddesi 1. fıkrası (geçici olarak işgal edilen bölgeye giriş düzeninin ihlali) gereğince dava açıldığı bildirildi. 

Polonya’nın sağcı KORWIN partisinden Avrupa Parlamentosu milletvekili Janusz Korvin-Mikke, 10 Aralık tarihinde işgal edilen Kırım’a Ukrayna'nın iznini almadan yasadışı bir ziyarette bulundu. Janusz Korvin-Mikke, işgal edilen Kırım’ın Rus yönetimi Başkanı Sergey Aksyonov ile görüştü.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Korvin-Mikke’nin Rus işgali altındaki Kırım’a Ukrayna yönetiminin izni olmadan ziyaret gerçekleştirmesini kınadı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın Sekreteri Maryana Betsa bu yasadışı hareketi, “Avrupa Parlamentosu Polonya milletvekili Janusz Korvin-Mikke’nin yasadışı olarak işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne ziyareti, uluslararası normlar ve Ukrayna yasalarında öngörülen yabancı vatandaşların geçici olarak işgal edilen bölgeyi ziyaret etme düzeni ihlal edilerek gerçekleştirildi” diye kaydetti.

8 Aralık tarihinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Ukrayna emniyet organlarının Ukrayna'nın izni olmadan Rusya tarafından işgal edilen Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne ziyaret gerçekleştiren Avrupalı siyasetçilere karşı dava açtığını ve soruşturma başlattığını bildirmişti. 

Muhafazakar liberal olan Janusz Korwin-Mikke Rusya yanlısı bir politikacı olup Polonya’da sağcı partilerden biri olan KORWiN partisinin başkanlığını yapıyor. KORWİN son Polonya Parlamentosu seçimlerinde yeterince oy alamayarak parlamentoya girememişti. Söz konusu Polonyalı siyasetçi, saldırgan ve itici tavırlarıyla tanınıyor. Daha önce Avrupa Birliği Parlamentosunda yaptığı bir konuşmasında Orta Doğu’dan gelen mültecilere “insan  çöplüğü” demiş, ayrıca Avrupa Birliği'ni içten bölmek için AB milletvekili olduğunu söylemişti. Ekim’de Janusz Korwin-Mikke AB Parlamentosunda Nazi selamı verdiği için para cezasına da çarptırıldı.