Prag şehrinde Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi yapıldığı esnada Rus hackerlar, Çekya'nın İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve İtfaiye Teşkilatının resmi internet sayfalarına siber saldırı gerçekleştirdi. Siber saldırı nedeniyle Kırım Platformu internet sitesi de bir süre boyunca çalışmadı.
Çekya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ondřej Kratoshka, bu sabah düzenlenen DDoS saldırıları nedeniyle İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü ve İtfaiye Teşkilatının resmi internet sitelerinin 2 saat boyunca çalışmadığını bildirdi. Çekya Bakanlar Kurulu internet sitesine de saldırı girişiminde bulunulduğu belirtildi.
Öte yandan, Rusya yanlısı NoName057 adlı bilgisayar korsanlığı grubu, bugün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; İçişleri Bakanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Çekya Senatosu ve Çekya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Marketa Pekarova Adamova’nın internet sitesi dahil olmak üzere Çekya’ya ait 8 internet sitesine saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.
Bu saldırıların, bugün Prag şehrinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamento Zirvesine bir tepki olduğu tahmin ediliyor. Siber saldırı nedeniyle Kırım Platformu internet sitesinin de bir süre boyunca çalışmadığı kaydedildi.
KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ
İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin katıldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.
İLK ZİRVE, ZAGREB'DE YAPILMIŞTI
Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.