Rus ekonomisi çöktü!

Rusya, ekonomik istikrarsızlık sonucunda ekonomi alanında büyük bir çöküşle karşı karşıya. Yaşanan istikrarsızlık sonucunda 1 Amerikan doları, 100 Rus rublesine denk oldu.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2023 09:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2023 09:53
https://www.qha.com.tr/

Rusya, cephede verdiği ağır kayıpların ardından ekonomi alanında da çöküşü yaşamaya devam ediyor. Rus rublesi, 2020 yılının Kasım ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Rusya’nın faiz artışı ve enerji alışverişinin bir kısmını ruble ile yapma zorunluluğuna rağmen ekonomik istikrar sağlanamadı. Yaşanan istikrarsızlık sonucunda 1 Amerikan doları, 100 Rus rublesine denk oldu.

1 DOLAR, 100 RUBLE OLDU

Rusya'daki iç siyasetteki belirsizlik nedeniyle değer kaybını sürdüren ruble, dolar karşısında yüzde 0,010 düşüşle 100 seviyesinde güne başladı. Rusya'nın para birimi ruble, siyasi risk endişeleriyle dolar karşısında son 18 ayın en düşük seviyesini gördü. Uzmanlar, ithalattaki artış ve yaz sezonunda Rus vatandaşlarının döviz talebindeki yükselişin rublenin değer kaybında etkili olduğunu belirtiyor. Rusya Maliye Bakanlığı ise 2022 yılının ocak ayından bu yana ilk defa iç piyasada döviz alımına yeniden başlayacağını duyurmuştu.

PUTİN'İN İKTİDARI SALLANIYOR

Rusya'nın sermaye kontrolü ile Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminden bu yana geçen 18 ayda rubleyi tüm zorluklara rağmen bir ölçüde kontrol ettiği değerlendirmesini yapan Reuters, Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in başlattığı isyanının piyasalarda derin bir çalkantı yarattığına işaret etti.