Rus askeri güvenlik uzmanı: Türkiye'yi yakın dost olarak görmemeliyiz!

Rus askeri güvenlik uzmanı, şovenist Oleg Krinitsyn, Suriye'de Esed rejiminin devrildiği son gelişmeler hakkında Rus basınına verdiği demeçte, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik küstah ifadelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2024 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2024 19:20
https://www.qha.com.tr/

Rus özel askeri danışmanlık şirketi RSB Group Müdürü Oleg Krinitsyn, RTVI internet sitesine 7 Aralık 2024 tarihinde verdiği demeçte; Suriye'de yaşanan tarihi gelişmeleri değerlendirdi. Rus şovenist, Rusya'nın Suriye'de ciddi bir mevzi kaybetmesi ve hegemonyasını yitirmesi hakkında Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef aldı.

Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisinin, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla ülkedeki egemenliği sona erdi. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.

Bilindiği üzere, Suriye'de Esed rejiminin savaş suçları ve katliamlarının arkasındaki aktör Rusya Federasyonu'ydu. Rusya'nın Suriye'de stratejik Tartus Limanı ve Hmeymim askeri üssü bulunuyor. Ancak, rejimin devrilmesinden sonra burada Rusların varlığını sürdürüp sürdürmeyeceği merak konusu oldu.

RUSYA, SURİYE'DEKİ ÜSLERİNDEN TAMAMEN AYRILACAK MI?

Rus basınında yer alan haberlere göre; eski Hava Kuvvetleri pilotu, Yüzbaşı Ilya Tumanov adlı Rus şovenist asker, konu hakkında, "Suriye’den ayrılıyoruz. Ekipmanların geri çekilmesi için hazırlıklar başladı. Suriye bitti. Türkler, Suriye’yi savaşmadan aldı. Görünüşe göre Türkiye ile anlaştık. Suriye artık onların. Yine sırtımızdan hançerlendik" açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE’Yİ YAKIN DOSTUMUZ OLARAK GÖRMEMELİYİZ"

Öte yandan, Rus basınında konuyla ilgili bir başka demeç ise Oleg Krinitsyn adlı Rusya'da bir özel askeri danışmanlık şirketinin sahibinden geldi. Sovyetler Birliği döneminde Kazakistan'ın Almatı şehrindeki KGB'ye bağlı okulda eğitim alan Rus şovenist, Tacikistan-Afganistan sınırında silahlı çatışma bölgesinde görev yaptı. Krinitsyn, bunun ardından RSB Group şirketini kurdu.

Krinitsyn'in Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef alan ve Rusların Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik düşmanca politikalarını özetleyen açıklamaları şöyle:

"Suriye’de gördüğümüz, Türkiye’nin yürüttüğü bir vekalet savaşıdır. Türkiye’yi yakın dostumuz olarak görmemeliyiz. Bize domates gönderiyorlar, turistlerimiz oraya gidiyor, para bırakıyor. Ama Türklerin uçaklarımızı düşürdüğünü unutmamalıyız, ayrıca elçimiz de orada öldürüldü."

"SAVAŞIN ANKARA'NIN İSTEDİĞİ GİBİ ÇÖZÜLECEĞİ BİR PLATFORM..."

Askeri danışmanlık şirketinin müdürü, Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya Türkiye'nin verdiği desteğe de dil uzatarak şöyle konuştu: 

"Rusya, rahatlamamalı ve Türkiye’yi yakın dost saymamalı. Ankara, Suriye’nin büyük bir kısmını ele geçirmek istiyor. Rusya, neredeyse tüm Batı dünyası ile savaşırken Türkler, sessizce dost olduklarına dair yemin ediyorlar ve güya destek sözü veriyorlar, ama Ukrayna’ya Bayraktar gönderiyorlar ve savaşın Ankara’nın istediği gibi çözüleceği bir platform kurmaya çalışıyorlar.”

Ayrıca, Suriye'de Türkiye Cumhuriyeti'nin etkisini hazmedemeyen Rus şovenist, Türkiye Cumhuriyeti'ni savaş suçlusu Putin Rusyası ile aynı kefeye koydu. Güya Türkiye'nin Suriye topraklarında referandum yaparak burayı topraklarına katacağını iddia eden güvenlik uzmanı, Ukrayna'da devam eden topyekun işgal girişimi ve saldırıları görmezden geldi. Krinitsyn, "Sözde dostlarımız Türkler, kendi siyasi planlarımız nedeniyle Wagner ve Rus ordusunun çekilmesini fırsat bildi, Esed’e saldırdı. Büyük bir ihtimalle özellikle petrol ve doğal gazın yoğun olduğu bölgeler Türkiye’nin eline geçecek. Sonra bir referandum yapılacak ve bu bölgeler Türkiye’ye katılacak" sözlerini sarf etti. 

Öte yandan, Oleg Krinitsyn, "Rusya Suriye'den ayrılamaz çünkü bir limanımız var, üssümüz var. Akdeniz'de, Karadeniz'de, Kızıldeniz'de, Hint Okyanusu'nda seyreden gemilerimizin yakıt ikmali, gıda ve hastanenin bulunduğu bu üsse ihtiyacı var. Bu nedenle oradan ayrılamayız; bu siyasi ve stratejik açıdan önemli" dedi.

Suriye halkı, Baas rejiminin devrilmesinin ardından Hafız Esed'in heykellerini tek tek yıkıyor! pic.twitter.com/zKAZeZ7MIN

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 8, 2024

SURİYE'DE 61 YILLIK BAAS REJİMİ ÇÖKTÜ: ESED KAÇTI!

Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi, 8 Aralık 2024 tarihi itibarıyla tarihe karıştı. Suriye devlet televizyonu, Rus yanlısı ve savaş suçlusu Beşşar Esed'in devrildiğini ve hapisteki tüm tutsakların serbest kaldığını ifade etti.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı. 30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.

Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı. Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri almıştı. Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.

Esed rejimi güçleriyle 27 Kasım'dan bu yana çatışan Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) başını çektiği rejim karşıtı gruplar, Humus'un dış mahallelerinden Sanayi ve Kusur'a girmelerinin ardından iç kesimlere doğru ilerlemeyi sürdürdü. Gruplar, Humus'taki Meşrefe, Kefernan, Tulul Humur, Zeytune, İzeddin ve Aydun köylerini de rejim güçlerinden aldı. Ardından Şam'a yürüyen muhalifler, başkentte idareyi ele aldı. Esed'in sarayı, Başbakanlık ve bakanlıklar da dahil olmak üzere muhalifler tüm kurumlarda hakimiyet kurdu.