Roskomnadzor’dan Apple’a “Telegram” tehdidi

Roskomnadzor, Telegram uygulaması nedeniyle AppStore uygulama mağazasını engellemekle tehdit etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2018 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2018 19:29
https://www.qha.com.tr/

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Apple şirketinden Rusya’da yasaklanan Telegram mesajlaşma uygulamasının AppStore uygulama mağazasından kaldırılmasını ve onun push bildirimlerinin gönderilmesinin durudurulmasını istedi.

Roskomnadzor, Telegram uygulaması nedeniyle "Apple hizmetlerinin işleyişini bozabileceklerini" hatırlattı.

Daha önce Roskomnadzor Başkanı Aleksandr Jarov, kurumun Google ve Apple'ın avukatları ile, bu şirketlerin online mağazalarındaki Telegram uygulamasına erişimin kaldırılması veya kısıtlanması konusunu görüştüğünü bildirmişti.

Daha önce 60’tan fazla uluslarası ve Rus insan hakları örgütünün, Rus yönetiminin ülkede popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’ı engelleme girişimlerini eleştirdiği açık bir mektup imzaladığı belirtilmişti.

170649

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişimi Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), kullanıcılarının yazışmalarına erişim için gerekli bilgileri Rusya Federal Güvenlik Servisiyle (FSB) paylaşmadığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla yasaklanan Telegram uygulamasını nisan aynın ortasında engellemeye başlamıştı. Sonuç olarak, 20 milyona kadar IP adresi yasaklanmış enformasyon listesine dahil edilmiş, birçok Rus sitesi ve hizmetinin çalışması bozuluştu. Bunun yanı sıra Roskomnadzor, engellenen Telegram uygulamasına erişimi sağlayan 80 VPN ve proksi hizmetlerinin bloke edildiğini de duyurmuşu.