Romanya’nın soğuk savaştan bu yana en büyük askeri projesi: Ukrayna sınırına yakın hava üssü genişliyor

Romanya, Ukrayna sınırına yakın mevkide bulunan Mihail Kogalniceanu Hava Üssü'nü genişletme ve modernizasyon çalışmalarına başladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 16:49
https://www.qha.com.tr/

Romanya, Ukrayna sınırına yakın, Köstence ilçesinde bulunan Mihail Kogalniceanu Hava Üssü’nü (57. Hava Üssü) genişletme ve modernizasyon çalışmalarına başladı.

Romanya, askeri üssün genişletme ve modernizasyon projesi için yaklaşık 2,7 milyar dolar bütçe ayırdı.  Romanya basınında, söz konusu proje soğuk savaştan bu yana Romanya’nın en büyük askeri projesi olarak kaydedildi.

57. Hava Üssü’nün Komutanı Albay Nicolae Cretu, üssün genişletilmesi kararının alınmasında Rusya'nın 2008'de Gürcistan topraklarını ve 2014'te Kırım'ı işgal etmesinin etkili olduğunu söyledi.

Proje kapsamında yeni pist, muhafız kulesi ile mevcut ve gelecekteki askeri teçhizatları depolamak için ek hangarlar inşa edilmesi planlanıyor. Üssün genişletilmesiyle NATO'nun Avrupa'daki en büyük hava üslerinden biri olması bekleniyor.

"ROMANYA ORDUSU'NUN TEKNİĞİNİ, MUHAREBE TEÇHİZATINI VE ALTYAPISINI MODERNİZE ETME YÖNÜNDEKİ TAAHHÜTLERİ GÖZLE GÖRÜLÜR SONUÇLAR VERMEYE BAŞLIYOR"

Romanya Savunma Bakanı Angel Tîlvar, Mihail Kogalniceanu Hava Üssü'nde  genişletme ve modernizasyon çalışmalarının açılış törenine katıldı. Tilvar 11 Haziran 2024 tarihinde "Savunma Bakanlığı'nın Romanya Ordusu'nun tekniğini, muharebe teçhizatını ve altyapısını modernize etme yönündeki taahhütleri gözle görülür sonuçlar vermeye başlıyor. 57. Hava Üssü'nün modernizasyonu ve genişletilmesine yönelik kapsamlı bir planın parçası olan Mihail Kogalniceanu'da yeni bir kalkış-iniş pistinin inşaat çalışmaları bugün başladı.”  demişti.

57. Hava Üssü’nün genişletilmesi ve modernizasyonu projesi için yatırım onayı 2021 yılında gerçekleşmişti. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişiminden önce bu kararın alınması dikkat çekiyor.